Жените, мъжете и пресата (II част)

  • Сподели:
Жените, мъжете и пресата (II част)

От 12 години вестник „Труд“ е най-масовият и най-влиятелен всекидневник в България с хибриден характер – смесица от качествени и жълти материали, което епечеливша стратегия в един малък национален пазар. През декември 2007 г. агенция MBMD установи, че в. „Труд“ е предпочитаният от 30,6% от хората, които четатвсекидневници (между 53% и 60% от българите над 14 г.). А редовно го четат 15,3% от анкетираните.

Анализирах подробно вестникарските материали за периода февруари – април 2011 г., в които централна тема са жените (77 на брой) и момичетата (21), ползвайкиелектронния архив на вестника, което позволява търсене по рубрики и ключови думи.

Красивите, но глупави жени

В отделната рубрика „Момичето на времето“ се публикуват по десетина снимки на момичета по бельо, често миски и топмоделки, като мъжете трябва да гласуват замомиче на месеца, за което се предоставя и биографична информация – образование и цел в живота. Гласуващите мъже би трябвало да се раздвояват междузабележителните университетски постижения на много от момичетата и еротичния им сексапил. Въпреки наличието на едно или дори две висши образования,момичетата предлагат по-лековати (и вероятно по-съблазнителни за мъжете) отговори на въпроса за целта в живота им – да стана мързеливка, къща със слънчевакухня, да съм във вихъра на купона и пр. Никое от момичетата не заявява, че иска да работи според университетското си образование. Тези отговори затвърждаватмъжките предразсъдъци за красивите, но глупави жени. Очевидно, че подобна рубрика с мъже по слипове и нелепа информация за тяхната образованост и ерудицияе немислима.

Представянето на книга с вицове за глупави блондинки затвърждава мъжките предразсъдъци: книгата „Цирк с борчета и блондинки“ е рекламирана като най-голямата книга с вицове (16.03.11). Другата книга с вицове „Жените бъркат, мухите не“ също предлага сексистки хумор (18.02.11).

Проститутката – звезда и уличница

Проверката на ключова дума „проститутка“ за едногодишен период отчита 55 материала, което показва, че както и в жълтата преса, това е една от предпочитанитетеми и в „Труд“. Преобладават статии за секс скандали, в които за замесени елитни проститутки на световни знаменитости – политици, спортисти и актьори. Встатията „МВР не гони проститутките в интернет“ (29.9.2010) се цитира изявление на министъра на вътрешните работи Цв. Цветанов по повод на тъжната статистика,че България е трета в Европа по износ на проститутки, че всеки втори турист у нас е получавал предложение за платен секс, че тази дейност се разраства поинтернет. Анкета показва, че 47% от българите смятат, че трябва не борба срещу проституцията, а че тя трябва да бъде легализирана. Авторът на материала дори ине задава въпрос за мерките, които правителството предприема за справяне с проблема, не се анализират експертно социалните проблеми, водещи до проституция- високата безработица сред момичета и жени, мощният своднически бизнес за износ на проститутки, медийната пропаганда на проституцията като нормален иуспешен житейски избор.

Статията „Начална учителка в София заработвала и като проститутка“ разкрива, че много жени с професия и социален статут, но с недостатъчно високи доходи,нямат никакви морални проблеми с допълнителното упражняване на проституция. „Сред проститутките в София има и такива с престижни професии и високобществен статус, посочват още полицаите. Мотивацията на тези жени е да изкарат допълнително пари и да си осигурят охолен живот” (27.04.11). В статията липсвакоментар за това доколко са заплатени у нас жените дори и с „престижни” професии. Липсва и критика към медийното нормализиране на женската проституция. Средмногото заловени жени с професии е избрана именно начална учителка, което разколебава и малкото уважение, което обществото има към учителките, които саупреквани за всички проблеми на младите хора и които „само плачат за високи заплати”.

Все пак сериозна статия от 8 март „Срамен данък по полов признак“ изтъква икономическата дискриминация на жените у нас и в Европейския съюз. „Не е красиво,ще кажете, да повтаряме навръх 8 март неудобния извод, че бедността е с лице на жена. Нежният пол е с пъти по-беден от силния. Уви, това е болка и на развитияЕвропейски съюз. Затова днес евродепутатите ще гласуват доклад за облика на бедността сред жените в ЕС. В 27-те страни членки 17% от европейките живеят вмизерия. Тревожно малко жени пробиват „стъкления таван” за високи постове в бизнеса, политиката, науката” (8.03 2011). Разбира се, зад общите лозунги занеобходимо равенство между половете не е поставен въпросът поне за едно конкретно начинание в тази посока. Новината „Отварят дом за проститутки в Пловдив” (02.03.11) поставя проблема за нуждата от социална подкрепа на жертвите на домашно насилие, насилствена проституция и трафик зад граница, като част отевропейската политика и популяризира една успешна инициатива.

Звездите – чалга певици, миски, топмоделки, актриси

Втората доминираща тема е тази за жените в забавната индустрия. Сексистката традиция разглеждажените като по-чувствителни и артистични от мъжете, затова модата и изкуството са естествена тяхна среда, докато бизнесът, политиката и спортът са мъжки свят. Материалите обикновено не споменават нищо за професионалния и семеен живот на красивите жени, а са по същество реклама (дори не прикрита) на барове,клубове и клиники за разкрасяване. Журналистическата етика и европейското медийно законодателство забраняват една фактическа реклама да се представя катоинформация.

“Мисис България Вселена 2009” Елена Караколева отпразнува рождения си ден на дамска бизнес среща. Мисиската бе част от специалните гости на партито застарта на новия “Бизнес лейди клуб”. Красавицата дойде, за да попълни формуляр за участие в клуба, а после отиде да празнува с приятели (22.04.11). Подобна еновината-реклама „Мира Добрева със свой салон за красота” (9.3.11). Конкурсите за миски, които все по-агресивно се обръщат към ученичките, обикновено сапридружавани с награди за хирургическо разкрасяване. Този мъжки бизнес добре печели от медийното насаждане на комплекси за малоценност у жените имазохистичната им готовност да следват поп-идоли. В пресата здравословните проблеми, свързани с имплантацията на силикон или ботокс, често пъти вършени отнеквалифицирани лекари и с риск за обезобразяване, не са били обект на обществена дискусия, това направи единствено репортаж на БТВ.

„Мис Еротичен модел” не си ще новия бюст от страх” също прави, макар и по-прикрито, реклама на операциите за разкрасяване. „Ученичката Виктория Димитрова,която преди броени дни спечели конкурса за най-добър еротичен модел, се отказа от наградата си. Големият приз бе чисто нов бюст от хирурга Ильо Стоянов. „Не яискам тази награда. Не желая да ме режат. Страх ме е от болката и не ми допада тази корекция...Организаторката на конкурса “Мисис България Глоуб” МариянаМаринова също я подкрепи. Макар самата тя да има хирургични корекции на носа, на устните, на бюста и на дупето (01.05.11).

„Антибръчка” купон за ВИП-ове (08.04.11) също прави реклама на бизнеса за разкрасяване. „Куп звездни клиенти се събраха на 3-годишнината на родна фирма, коятопредлага подмладителни и разкрасителни процедури. Любителите (и изпитатели) на терапията Мария Илиева, Ирина Флорин, Ники Сотиров и журналистът ГеоргиТошев се организираха в столичен клуб, за да подарят на собственичката и актриса Евелина Борисова фотопъзел с лицата на всички, подложили се на вакуумнитепроцедури.“ За да се подкрепи тази индустрия, вестникът изтъква чуждестранния челен опит - американска статистика била установила, че „80 % от жените нехаресват фигурата си. 80% от жените не харесват външния си вид“ (18.04.11). И въпреки че посочва медийната пропаганда като причина, не я коментира критически:„Високият процент на недоволни от външния си вид жени се дължи на това, че дамите непрекъснато сравняват своето тяло с това на перфектните модели оттелевизията и списанията, категорични са специалисти.”

Автор: Петър Воденичаров

Първа част на статията може да видите тук.

Сп. "Балканистичен форум", кн.3, 2011.

Следва продължение.

Жените, мъжете и пресата (II част)
Рекламна агенция Y&R, Португалия.
Жените, мъжете и пресата (II част)
Жените, мъжете и пресата (II част)
Реклама агенция plan.net, Франция.
Жените, мъжете и пресата (II част)
Жените, мъжете и пресата (II част)
Рекламна агенция Happy, Индия.
Жените, мъжете и пресата (II част)
Жените, мъжете и пресата (II част)
Жените, мъжете и пресата (II част)