"Живот в скалите" или вярата в непобедимия живот

  • Сподели:
"Живот в скалите" или вярата в непобедимия живот

При промоцията на станалия хит още преди отпечатването му роман "Живот в скалите" на Мария Лалева в Кърджали стана ясно, че тя има много фенове и в родопския град. И сред младите, и сред по-възрастните й почитатели.

Някои от тях дойдоха още неоздравели напълно, други купуваха по няколко книги, за да подарят радост и на свои близки, приятели. Трети й носеха подаръци. И когато на човек му се прииска да си обясни тази любов към нестандартната поетеса и киносценаристка, просто трябва да я види, да почете дебютната й в прозата книга, за да получи отговор на питането си.

А когато попадне веднъж в света на "Живот в скалите", трудно може да излезе, защото там може да намери целия пъстър живот – този около себе си, другия в мечтите и във виденията си.

И въпреки многото болка, витаеща в него, да повярва, че в днешното нелюбовно време на имитации, на духовна слепота и ненаситна алчност, могат да оцелеят и такива светли личности, като героите в книгата: Марина, Павел, Бгомил, Михаил, Демир, Настасия... На които им е достъчно морето да им бъде хоризонт, а скалите пред погледите им – най-сигурният пристан.

Защото подобни хора, колкото и да се срещат рядко, винаги са знаели как да съзряват, недопускайки и недавайки в живота си нищо по-малко от любов. И то безусловна. Защото са достигали до това прозрение, разбирайки, осъзнавайки, че са дошли от скалите, преминали са през минералното царство, за да се завърнат пак там, като в очакващ ги пристан.

А за да достигне особено убедително и затрогващо до нас това житейско кредо на писателката, много помага и нейният поетичен, изчистен до афористичност словесен стил, нейният поетичен, дори ритмизиран като лирика слог.

Но най-вече това, че "еретичната" жилка в македонския й корен, съмнението й в общоприетото, са й помогнали да надзърне в дълбините на предварителната и единствено правилната, съдбовна подредба на живота, с цел неговото усъвършенстване. 

А крайморските скали, пред които се разгръща фабулата на нашумелия роман остават само един материален израз на онези, духовните "скали" в човека, изразяващи вярата му в непобедимостта на живота. Но не само за героите на Мария Лалева и за самата нея, а най-вече за нейните читатели.

Ето защо те така вярно я обичат и ценят написаното от Мария Лалева.