Знаци, че вашият партньор се страхува от обвързване и кои са най-честите причини за този вид страх

  • Сподели:
Знаци, че вашият партньор се страхува от обвързване и кои са най-честите причини за този вид страх

Излизате с партньора си от три години и той все още изтръпва, когато заговорите за брак или да заживеете заедно в общо жилище.
Дава ви да разберете, че сте обичана, но темата приключва, когато стане дума за истински сериозното обвързване. Може би вашият партньор е развил страх от обвързване. Прочетете знаците, които трябва да търсите и как да продължите напред в тези отношения.

Хората със страх от обвързване се плашат от важни събития в една връзка като преместване в общ дом, моногамия, годеж, брак или раждане на деца. Понякога те са в състояние да имат дългосрочна връзка, но когато тези ангажименти възникнат, те се побъркват и дори не допускат подобни мисли в съзнанието си.

Понякога е трудно да разберете дали това е страх от обвързване или просто не си пасвате. Страхът от обвързване е съвременното "не си ти проблемът, аз съм" и от вас зависи да разберете дали можете да се справите с това или не. 

Признаци, че вашият партньор се страхува от ангажимент

1. Те ​​не могат да бъдат уязвими във връзката. 
Толкова се страхуват да не бъдат наранени, че не желаят или не могат да свалят гарда си, за да ви позволят да видите по-чувствителната им страна.

2. Страхуват се от отхвърляне.  
Често пъти дори не си го признават, но се страхуват да не бъдат отхвърлени. Лесно се нараняват и приемат нещата лично, което само засилва този страх.

3. Отбягват да си правят на планове.
Това може да варира от неангажиране за следващата среща, бъдеща ваканция или планове за важно събитие като среща с родителите. Любителите на ангажимента ще избегнат тези видове планове на всяка цена. Те са склонни да бъдат ненадеждни за всичко, което изисква отговорност и отчетност, дори и телефонно обаждане.

4. Връзките им никога не надхвърлят определен момент
Историята им с връзките е краткотрайна. Имат връзки, които могат да продължат от седмици до около 18 месеца. Сякаш нищо не преодолява двугодишната бариера. Когато нещата в една връзка станат реални, те вероятно ще си отидат.

5. Склонни са да избират неподходящи или недостъпни партньори.
Падат си по хора, които не са подходящи за дългосрочна връзка - зависими, алкохолици, семейни и емоционално недостъпни хора. Това им помага да избегнат необходимостта да се ангажират занапред. Винаги ще имат оправдание.

6. Никога не са били женени.  
Може да попаднете на човек, който е бил женен, но след това толкова е бил наранен от болката от развода си, че е изпаднал в страх от обвързване. Обикновено обаче е малко вероятно да са били женени, тъй като бракът е крайният ангажимент.

7. Нямат много приятели. 
Страхът от отхвърляне се простира отвъд романтичните отношения. Приятелството изисква вид ангажираност, откритост и желание да бъдеш уязвим, за да имаш дългосрочни приятелства.

8. Имат проблеми с използването на определения спрямо вас. 
Не им е удобно да поставят етикети на връзката ви и да използват думи като "гадже", "приятелка" и "партньор". Ще ги избягват до последно, както и дискусиите, свързани с тези термини.Откъде идва страхът от обвързване
Неспособността да продължите напред със здрави отношения и да се обвържете, е знак за емоционални проблеми. Обикновено те идват от детството, но понякога и от по-скорошно отхвърляне или нараняване. Някои от най-честите причини, поради които хората развиват страх от обвързване, са следните.

• Родители, които се намират в лоши отношения; 

• Преживяване развод на родител;

• Загуба на родител поради болест или смърт през детството;

• Проблеми с привързаността в ранна детска възраст;

• Били са подложени на травма или насилие в детството си; 

• Преживяване на собствената лоша раздяла или развод.

Може ли това състояние да се промени?

Възможно е, да. Но често страхът им ги възпира да искат нещо различно или да са готови да променят мисленето си. Най-ефективният подход е индивидуалната и/или терапията за двойки. Това може да помогне и на двама ви да разберете дали това е нещо, с което вашият партньор иска да се справи и способен ли е въобще.

Когато имате партньор с тези страхове, трябва да приемате нещата с разбиране. Това изисква търпение, което не е по силите на всеки. Обикновено партньорът, ориентиран към обвързване, достига точка във връзката, в която неговото негодувание и неудовлетвореност започва да вреди на връзката. 
Влезете ли в тази територия, връзката вече е върху тънък лед.