Формула 1: Honda - доставчик на Aston Martin от 2026 г.

  • Сподели:
Формула 1: Honda - доставчик на Aston Martin от 2026 г.

Honda ще усъвършенства своите технологии за електромотори и батерии в състезанията на Формула 1, а след това ще ги вкара в масово производство


Honda ще участва в сезон 2026 на Формула 1 в качеството си на доставчик на двигатели за тима Aston Martin Aramco Cognizant. Съгласно правилата в голямата надпревара процентът на мощност от електромоторите ще бъде увеличена на три етапа. Honda ще усъвършенства своите технологии за електромотори и батерии в състезанията на Формула 1, а след това ще ги вкара в масово производство. 

В преследване на целта си да постигне въглеродна неутралност от 2030 г. от началото на сезон 2026, организаторите на Формула 1 ще въведат нови правила за съотношение до 50/50 между мощностите на ДВГ и електромотора. Това е сериозно увеличение спрямо актуалния индекс 2, като е въведено и изискване за използването на 100% възобновяеми горива. Съгласно актуалните за сезон 2023 правила приносът на електромотора към изходната мощност трябва да е малко под 20%. 

По-специално регулациите за сезон 2026 изискват намаляване на мощността на двигателя, придружено от увеличаване на тази на системата за възстановяване на енергия (ERS), която рекуперира кинетичната енергия при определени ситуации като спиране и я превръща в електрическа. Резултатът от това ще е максимална изходяща мощност в диапазона между тази на ДВГ и електрическия мотор. 

Тези промени във Формула 1 са в унисон с насоката, в която Honda вече работи с цел да постигне въглеродна неутралност. На основата на тези планове японският производител реши да се включи в новото изданиена Голямата надпревара.
 
Honda Racing Corporation (HRC), която от 2022 г. ръководи както автомобилните, така мотоциклетните дейности на марката в областта на моторните спортове, поема отговорността за разработването на силовите агрегати, участието в състезанията и менижирането на участието във Формула 1. 

Ето какъв бе и коментарът на Тошихиро Мибе, изпълнителен директор на Honda: „Една от ключовите причини за нашето решение да се впуснем в новото предизвикателство е, че най-голямата по формат надпревара в света се стреми да се превърне в състезание с устойчиви източници на енергия, което е в унисон с корпоративната линия на Honda – стремеж към въглеродна неутралност. Така участието ни ще се превърне в платформа, която улеснява разработването на нашите електрически технологии. 
Honda е компания, чието развитие исторически е свързано с поемането на предизвикателства и печеленото на състезания от световен мащаб. С новите за сезон 2026 регулации ключово за успеха ще бъде наличието на компактен, олекотен и мощен електрически мотор с ефективна батерия, способна да поддържа висока и незабавна изходяща мощност, както и технологии за управление на енергията. Вярваме, че технологиите и ноу-хауното, натрупано в спорта, може да бъде приложено директно в бъдещи масово произвеждани електрически превозни средства като електрически спортни флагмани, технологии за електрификация в различни сфери, вкл. и eVTOL, която все още е в процес на разработване. 
Honda и новият ни партньор, тимът на Aston Martin във Формула 1, споделят еднаква решимост за победа, така че от началото на сезон 2026 ние заедно ще работим и ще се борим за шампионската титла като отбор Aston Martin Aramco Honda“.

„Приветствам присъединяването на Honda и на HRC към отбора Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team. С тях споделяме общи пориви, убеждения и безмилостна амбиция да успеем. Honda е световен титан с дългогодишен и впечатляващ успех в моторните спортове. Бих искал да благодаря на г-н Мибе и на г-н Ватанабе, както и на целия екип на HRC, че се впускаме в това вълнуващо бъдеще заедно“, коментира Лорънс Строл, изпълнителен президент на Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team.

„На фона на големите промени, свързани с преминаването към общество с въглеродна неутралност, възстановихме HRC като платформа за устойчиво и прогресивно развитие на дейността на Honda в нейна голяма сила - моторните спортове като. Ще създадем устойчиви оперативни структури за нашите състезателни дейности и ще продължим да осигуряваме повече мечти и вълнения за феновете си от цял свят“, заяви Коджи Ватанабе, президент на Honda Racing Corporation. 

Важни дати от участията на Honda във Формула 1

1964 - 1968 г. – участва като единен отбор Honda, отговорен за двигателите и за шаситата. 
1965 г. - отбелязва първата си победа в Гран При на Мексико през 1965 г.

1983 – 1992 г. – участва като доставчик на двигатели. 
1986 г. - печели титлата при конструкторите като Williams Honda
1987 г.- двойна титла - при пилотите и при конструкторите
1988 - 1991 г. - двойна титла - при пилотите и при конструкторите за четири поредни години като McLaren Honda
2000 - 2005 г. - участва като доставчик на двигатели и съвместен разработчик на шасито за BAR Honda
2006 - 2008 - участва като единен Honda отбор, отговорен за двигатели и шасита
2015 - 2017 г. – участва като доставчик на двигатели за McLaren 
2018 г. - започва да доставя силови агрегати за Toro Rosso (в момента Scuderia Alpha Tauri)
2019 г. – започва да доставя двигатели за Red Bull Racing
2021 г. – Макс Верстапен печели шампионската титла при пилотите за Red Bull Racing Honda
Honda приключва участието си във Формула 1
2022 г. - HRC започва да изпълнява техническата поддръжка за двигателите на Red Bull
Red Bull Racing и Макс Верстапен печелят двойна титла – при пилотите и при конструкторите


За Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team

Локация: Силвърстоун, Нортхамптъншир, Великобритания
Шеф на отбора: Майк Крак
Първо състезание във Ф1: 2021 г.
Официален уебсайт: https://www.astonmartinf1.com/

Легендарната британска марка Aston Martin се състезава във Формула 1 за първи път през 1959 г. и се завръща в този спорт отново през 2021 г. под ръкъводството на канадския предприемач Лорънс Строл. С екип от сърцати хора и талантливи пилоти, вкл. и двукратния световен шампион Фернандо Алонсо и канадеца Ланс Строл, това е отбор с богата история и нови перспективи.