Как да позиционираме мебелите в спалнята

  • Сподели:
Как да позиционираме мебелите в спалнята

Позиционирането на мебелите е една от най-важните стъпки при обзавеждането на всяка стая. Голямо е предизвикателство при проектирането на спалнята, особено ако тя е малка, а трябва да побере няколко обемни мебели като легло и гардероб, които изискват немалко пространство. 

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да подредите мебелите в спалнята по функционален и естетически приятен начин:

1. Използвайте само необходими мебели
Ако помещението не е особено голямо, най-добре е да купите само мебелите за спалня, които наистина са ви нужни – легло, нощни шкафчета, гардероб. Използвайте високи рафтове или стенни етажерки за съхранение. 

В случай, че стаята е достатъчно голяма може да добавите тоалетка, кресло за четене, скрин. Не забравяйте, че е нужно да оставите достатъчно свободно място, за да не изглежда стаята претрупана и тясна.

2. Помислете за функционалността
Когато избирате мебели, помислете най-вече за това какъв е вашия начин на живот и за какво, освен за сън, ще използвате спалнята. 

Ако обичате да гледате често телевизия в леглото, то е важно да си оформите хубав ТВ кът. 

В случай, че сте любители на четенето, помислете за удобно канапе, фотьойл или люлеещ се стол. Разположете ги в близост до прозорец, за да се възползвате от естествената светлина и не забравяйте да поставите и лампа до тях. 

Ако ще се гримирате в спалнята, ще ви е нужна тоалетка с огледало и разбира се, допълнително осветление около него.

3. Направете скица с примерно разпределение на спалнята
По-лесно ще бъде предварително да планирате местата на мебелите, отколкото да ги местите след това, надрасквайки пода и стените си или пък да се окаже, че дадена мебел не пасва на мястото, отредено за нея. 

Затова, направете скица с точните размери на стаята, отбележете вратите и прозорците и начертайте местата на мебелите, започвайки от леглото. Може да се наложи да направите няколко варианта, докато открийте най-оптималния.

4. Започнете с леглото
Тъй като леглото е най-важната и най-голямата мебел в спалнята, помислете първо за неговото позициониране и съобразете всички останали модули с това. Най-често леглото се поставя до най-голямата стена без прозорци, но всичко зависи от формата и размера на стаята. Уверете се, че около него ще се минава свободно и че вратите на стаята и мебелите, както и прозорците, ще се отварят безпрепятствено.

5. Изберете по-големите мебели и след това по-дребните
Това се налага от практична гледна точка. След като изберете място за леглото, продължете с гардероба и бюрото или тоалетката, ако ще присъстват в обзавеждането на спалнята. Едва след това помислете за по-малките мебели.

6. Подредете вече наличното обзавеждане за да прецените най-добре от какво имате нужда
Не купувайте нови мебели докато не подредите оптимално тези, които вече имате. Понякога може да ви се струва, че още една етажерка или малък шкаф ще се впише добре, но да се окаже, че нямате нужда от него или че няма да пасне на наличното пространство. Когато обзавеждането вече е в стаята, най-добре ще прецените дали имате нужда от още нещо.

7. Експериментирайте
Няма правилен или грешен начин, по който да позиционирате мебелите си. Всичко зависи от вашия стил, начин на живот и пространството, с което разполагате. Затова не се страхувайте да развихрите въображението си и да експериментирате, така че да превърнете спалнята си в удобно и уютно място.