Лично проектираните бижута на принцеса Даяна отиват на търг

  • Сподели:
Лично проектираните бижута на принцеса Даяна отиват на търг

Принцесата на народа носи огърлицата, символ на независимостта ѝ след раздялата с Чарлз, по време на една от последните ѝ публични изяви.

Статутът на принцеса Даяна като икона на стила за вековете е безспорен. Модните решения на покойната кралска особа, които получиха неофициални имена (от "роклята на отмъщението" през "роклята на Траволта" до прочутия пуловер с овце), очароваха хората по време на нейния живот и оказаха трайно културно влияние десетилетия след смъртта ѝ през 1997 г.

Огърлицата ''Swan lake'', която принцесата носи по време на една от последните си публични изяви - представлението на "Лебедово езеро" в лондонската зала "Роял Албърт хол" три месеца преди фаталната автомобилна катастрофа, ще бъде продадена на търг чрез нюйоркската аукционна къща Guernsey's на 27 юни в хотел "Пиер". Огърлицата ще бъде изложена заедно с чифт подходящи обеци, за да завърши "Сюитът на Лебедово езеро", наречен така заради представлението, което тя посети, докато ги носеше.

Проектирано в сътрудничество с Garrard, луксозна бижутерийна къща, която до 2007 г. е била официалният бижутер на британската корона, колието включва близо 200 брилянта с марково и брилянтно шлифоване, както и седем южноморски перли. Координиращите обеци с перли от платина, които се присъединяват към колието на търга, също са проектирани от Garrard, но все още не са завършени, когато принцесата умира през август.
След смъртта ѝ семейството на Даяна разрешава продажбата на комплекта на частен купувач, като част от приходите са предназначени за УНИЦЕФ. Съобщава се, че бижутата са били осигурени от британски лорд и неговата съпруга, която никога не ги е носила, поради неудобството, което изпитва от връзката им с принцесата след трагичната ѝ смърт. През декември 1999 г. комплектът е продаден на търг в Guernsey's, където президентът на аукционната къща Арлан Етингер ще ги преведе през няколко прехода на собствеността през следващите десетилетия. Когато бижутерът на короната и президент на Garrard за първи път се свързва с Етингер, за да организира търга, той му разказва историята на сюитата "Лебедово езеро", като обяснява защо експонатите са толкова изключителни.

"Когато беше омъжена за тогавашния принц Чарлз - сега крал Чарлз - когато носеше бижута или присъстваше на някакъв повод, изискващ бижута, те ѝ бяха дадени назаем за случая от нейната свекърва, кралицата", разказва Етингер. "Така че, когато се е нуждаела от нещо впечатляващо, то е било назаем."

След като се развежда със семейството и започва да изгражда своя независим имидж, Даяна се нуждаела от някои свои бижута за публични събития. "Тя беше проектирала великолепно колие и подходящи обеци, използвайки стотици диаманти плюс южноморски перли, които бяха нейни любими", казва Етингер. "Даяна запази титлата си "Покровител на танца", така че балетът беше много важна функция за нея и се казваше, че тази вечер тя е била снимана по-често с тази огърлица, отколкото по всеки друг повод в живота си, с изключение на сватбения ден."

Аукционната къща продава скъпоценните камъни на американския бизнесмен Джеймс Макингвейл. След дълги години на притежание, Guernsey's е повикана отново, за да управлява частната продажба на огърлицата "Лебедово езеро" от Макингвейл на настоящите им собственици. Сега, приблизително 14 години по-късно, Guernsey's ще продължи управлението на сюитата с още един търг. Етингер казва, че е било скромно да ръководи дизайна на Диана през няколкото повторения на собствениците през годините. 

"Когато се разведе, Даяна стана силна и ѝ се възхищаваха по целия свят - мога да ви уверя, че в момента на смъртта ѝ нямаше по-обичан и уважаван човек от нея."