Принцеса Даяна и връзката ѝ с Хаснат Хан

  • Сподели:
Принцеса Даяна и връзката ѝ с Хаснат Хан

Когато се срещат за първи път през 1995 г., кардиохирургът Хаснат Хан предлага точно това, от което наскоро разведената принцеса Даяна се нуждае от партньор: нормалност, стабилност, мъдрост, топлота и любов.

Ужасен от натрапчивите папараци и дълбоко сериозен по отношение на работата си в Кралската болница "Бромптън", 36-годишният пакистански кардиолог знаеше, че публичната връзка с принцесата на Уелс ще разпали заглавията в пресата, която той не искаше да чете, камо ли да се замесва в нея. Без значение каква щеше да бъде реакцията на семейството му, какъв расизъм щеше да изпита или колко много я обичаше, лейди Даяна Спенсър никога нямаше да бъде негова съпруга.

Но това не пречеше на Даяна да се опитва да го убеди, подтиквана от същата безнадеждно-романтична воля, която преследваше принц Чарлз през всичките години на брака им.

Сезон пети на "Короната" представя зараждащата се връзка между Хан и Даяна и макар Хумаюн Саид и Елизабет Дебики да се вписват добре в ролите си, сюжетът около връзката е организиран с цялата убедителност на захарен памук. 

Със сигурност връзката на Даяна с Хаснат подчертава трагедиите в живота ѝ: непрестанното преследване от страна на пресата, никога нереализираното желание за семейно признание, възможността за живот извън Лондон. 

В "Короната" любовта на Хаснат и Даяна приключва малко след като кардиологът гледа интервюто ѝ с Мартин Башир по BBC, в което Даяна прави болезнени откровения. В действителност връзката им продължава години след излъчването на интервюто, като дори се преплита с романа на принцесата с Доди Файед.

По-долу представяме кратка хронология на съвместния живот между Даяна и Хаснат.

1995-1996: Щастливите години

Как всъщност са се запознали принцеса Даяна и Хаснат Хан?
В седмия епизод на новия сезон, "No Woman's Land", принцеса Даяна се среща с Хан за първи път в болница, придружавайки своя акупунктурист и приятелка Уона Тофоло, докато съпругът ѝ се възстановява след сърдечна операция. Когато Хан се появява, за да каже как е минала операцията, принцеса Даяна е видимо запленена от него.

Тя забелязва името му, изписано на обувките му. В реалния живот сцената се разиграва почти по същия начин: на 1 септември 1995 г. Хан наистина е лекуващият хирург в болница "Роял Бромптън" и идва в чакалнята, за да даде на Тофоло актуална информация за операцията на съпруга ѝ с троен байпас. Тофоло го представя на принцеса Даяна и по-късно тя казва на Тофоло: "Не е ли невероятно красив? А името му е Хаснат Хан. То е изписано на обувките му."

В действителност Даяна се връща в болницата всеки ден през следващите няколко седмици и скоро се оказва сама в асансьора с Хан. Очите им се впиват, водят разговор и около две седмици по-късно отиват на първата си среща: пътуване до Стратфорд на Ейвън, за да посетят лелята и чичото на Хан.

"Нито за миг не си помислих, че тя ще приеме, но я попитах дали иска да дойде с мен", разказва Хан пред полицията в разпит след смъртта на Даяна. "Бях много изненадан, когато тя каза, че иска. След това приятелството ни се превърна във връзка".

Даяна действително е носила тъмни перуки и слънчеви очила, когато е излизала с Хан в квартала му Челси и се е редила с него на опашка пред джаз клубовете. Хан е бил фен на нездравословната храна, като двойката често е вечеряла заедно в Kensington Palace в KFC.

Журналистката Тина Браун пише в биографичната си книга "Хрониките на Даяна": "Лекарят беше изцяло погълнат от състоянието на Тофоло и не обърна внимание на принцесата - което за жена, свикнала всички да забелязват, беше странно." Той не даде на Даяна нищо повече от учтиво кимване, а името му наистина беше изписано на обувките му.

Репортерите имаха своите подозрения, особено след като от двореца Кенсингтън доставиха на Хан голяма пратка цветя. Пресата започна да следи Хан, да разговаря с негови стари приятели и ментори. Въпреки това двойката продължава своя романс през следващите две години, като Даяна се потапя изцяло в интересите и културата на Хан. Както Браун разказва, принцесата чете "Анатомията на Грей" и хирургически доклади, всяка събота гледа болничната сапунена опера "Casualty", обмисля да приеме исляма, многократно лети до Пакистан и става близка приятелка с Имран Хан, играч на крикет и далечен братовчед на Хаснат, и неговата съпруга Джемайма.

Според Браун Хан отказва да консумира връзката, докато Даяна не се отдели официално от принца на Уелс. В деня, в който най-накрая получава развод - 4 юли 1996 г. - тя носи шалвар камиз в цвят слонова кост. "Перлите бяха емблема на нейната придобита мъдрост и нова зора, а традиционният пакистански силует напомняше за любовта и лоялността ѝ към Хан, мъж, за когото вярваше, че никога няма да я предаде - и беше права - той никога не го направи", пише модната блогърка Елоиз Моран в книгата си ''The Lady Di Look Book''.

Най-накрая Даяна се превръща в жената, за която се е борила толкова упорито: независима жена, по-уважавана, но не по-малко обожавана. С Хан тя беше най-романтично удовлетворената от десетилетия насам. 

1997 г.: Раздялата

"След Чарлз, Хан несъмнено беше най-важната любов в живота на Даяна", пише журналистката Кейт Снел в книгата си "Даяна: последната ѝ любов". Но през 1997 г. става все по-ясно, че Хан няма намерение да излиза на светло с Даяна, което означава, че няма намерение да сложи годежен пръстен на пръста ѝ. Възгледите им все повече се противопоставяха.

Тя не разбираше защо Чарлз оценяваше сериозните аудиенции, които той осигуряваше на архитекти, философи и природозащитници, както по-късно не можеше да разбере защо кардиологът Хан прекарваше толкова неразумно много време в болницата. ''Просто не го разбирам'' - казва тя на приятелката си Лусия Флеча де Лима за Хан в телефонен разговор през 1997 г. "Той винаги е толкова зает и работата му е толкова важна за него. Продължавам да му казвам, че няма нужда да работи в болницата. От нас ще излезе страхотен екип. Бихме могли да вършим моята работа заедно. Но той не желае".

Подобно обаждане подчертава решаващото разминаване между Диана и любимия ѝ лекар.

Разказът на Sunday Mirror беше първият, който официално разкри двамата като романтични партньори. Даяна предостави материал на Daily Mail, в който отричаше връзката. Хан беше наранен от лъжата ѝ, но също толкова ужасен беше и от публичността. Нещата само се влошиха, когато бащата на Хан, д-р Рашид Хан, заяви пред "Дейли експрес", че двамата никога няма да се оженят, тъй като Даяна е неподходяща за Хан като жена.

"Търсим жена за него", казал бащата. "Тя трябва да принадлежи към уважавано семейство, да е богата, да произлиза от горната средна класа. За предпочитане е да е от нашата религия и да е поне пакистанска мюсюлманка".

Винаги убедена в собствения си магнетизъм, през май 1997 г. Даяна лети до Пакистан - без да предупреди Хан - и посещава семейството му в Лахор. Те я харесват достатъчно добре, но Браун пише: "Очарованието беше без значение. Майката на Хаснат нямаше намерение да позволи връзката да се осъществи, а Хаснат имаше своите собствени съмнения." Все пак Даяна прекарва още един ден със семейството на Хан в края на юни.

По това време връзката им бързо потъва. Само няколко седмици след посещението в Пакистан, на 11 юли тя се присъединява към Мохамед Ал Файед на борда на кораба "Джоникал", където на 14 юли към тях се присъединява и синът му Доди Файед. Само предишната вечер - на 10 юли - Хаснат е отседнал с принцесата в двореца Кенсингтън.

"Когато Даяна отиде в Сен Тропе с г-н Ал Файед, всичко между нас беше наред", казва Хаснат пред полицията. "След няколко дни почувствах, че има нещо. Мобилният ѝ телефон продължаваше да се включва на секретарката".

Според проучванията на Снел Хан и Даяна официално прекъсват връзката си към края на юли, а към 31 юли Даяна се снима на Джоникал в прословутите си снимки по бански с Доди. Месец по-късно, докато е в Париж с Доди, колата, в която пътуват двамата, катастрофира и двамата загиват.

Мнозина смятат, че Даяна е починала, докато все още е била дълбоко влюбена в Хан. Той е присъствал на погребението ѝ.

В ''The Crown'' не се споменава категорично каква е причината за края на връзката на принцеса Даяна и Хан. В една от сцените тя е показана как говори с терапевта си за него през сълзи, като казва, че той "внезапно е замлъкнал", а когато принц Чарлз я пита за Хан, тя отговаря, че го е "изплашила".

В действителност краят на любовната им връзка е бил по-сложен. След като през 1996 г. новината за техния романс се появява в Sunday Mirror, Хан трудно се справя с вниманието на пресата. Той започва да получава заплахи и да размисля за бъдещето си с принцесата. В крайна сметка решава, че не може да се ожени за нея и дори да стане публично достояние.

"Основното ми притеснение от това, че ще се оженим, беше, че животът ми ще се превърне в ад заради това, което тя олицетворява. Знаех, че няма да мога да водя нормален начин на живот и ако някога имаме деца заедно, няма да мога да ги водя никъде или да правя нормални неща с тях."