Модерен и стилен дизайн на спалня

  • Сподели:
Модерен и стилен дизайн на спалня

Спалнята е едно от най-важните помещения в съвременния дом. Тази специална стая осигурява необходимата атмосфера за релаксация на хората, като ги изолира от околния шум и стимулира психическото разтоварване от стресовия работен ден. Всичко това играе много важна роля в правилния режим на живот, тъй като хроничното недоспиване има способността рязко да изтощава човешкото съзнание, а невъзможността да се напаснем с биологичните цикли може да ни причини различни видове неврози, депресии и психически разстройства.

Последствията от липсата на сън могат да бъдат изключително неприятни и да отнемат цялата ни енергия и щастие. Но ако успеем да превърнем спалнята в стая за релаксация и духовно презареждане, излъчваща енергия, стил и комфорт - ние ще можем да си набавяме необходимите сили и ще се чувстваме бодри и щастливи през целия ден.

Ето няколко идеи, чрез които можете да преобразите това помещение и да създадете желания оазис у дома. 

Избор на спалня
Централната мебел в обзавеждането на спалня е леглото, за което трябва да отделим необходимото място, на което да го разположим, като създадем своето вълшебно кътче за почивка, сън, презареждане и релаксация. Тапицираните спални стават все по-модерни на пазара, като повечето фирми предлагат различни дизайни дамаска и размери, което от своя страна улеснява много избора ни. Освен тапицирани спални на пазара има още дървени и метални конструкции с допълнителни ракли и с табла, на която да се облегнем.

На каквото и легло да се спрем, трябва задължително да го изпробваме преди да го купим и да се уверим, че неговата твърдост или мекота задоволяват напълно нуждите ни. Когато искаме да създадем максимален комфорт е необходимо да заложим на красива, голяма и по възможност с мека и приятна на допир дамаска на таблата за спалня, на която да се облегнем, да прочетем хубава книга, да погледаме тв или просто да релаксираме.

За матрака изборът също не малък, като човек може да подбира между матраци с полиуретанова пияна, мемори пяна, латекс и матраци с бонел пружинен механизъм. Ако искаме да получим допълнителен комфорт може да си вземем и топ матрак, като на пазара освен голямо разнообразие можем да открием топ матраци, в които има вградени масла, като например алое-вера, което е едно от растенията, влияещо изключително благоприятно върху нашия сън и здраве. Ако сме напълно доволни от своя матрак, но търсим допълнителен комфорт и мекота, не е нужно да изхвърляме стария, а просто да си вземе топ матрак, който да поставим върху него. 

Гардероб
При гардеробите също се наблюдава един много широк спектър, в който бихте могли да избирате между такива с плъзгащи огледални врати или свободно отварящи се, както и между различни видове материали, от които са изработени, като например – дървесина, ламинирано ПДЧ или МДФ. След като изберем правилния размер, който ще се вписва напълно в спалнята, трябва да помислим и за формата, която искаме да бъде в стил класически, ъглов, нестандартен или пък скрит в някоя ниша. Все по-модерни стават отделните гардеробни или по-скоро изолирано помещение, което сме превърнали в красив дрешник. 

Ракла и нощни шкафчета
Ако искаме да създадем модерна спалня можем да заложим на свободно стояща ракла тип пейка, която да поставим директно в долната част на спалнята и поставим върху нея пухкави и меки декоративни възглавници. Ако разполагаме с повече място в помещението можем да заложим и на един класически дървен скрин, който да придаде допълнителна класа и стил на помещението. При избора на нощни шкафчета стои едно единствено правило и то е да бъдат компактни и да се вписват в останалата част от обзавеждането, както цветово, така и при избора на материал. 

Осветление
Препоръчително е в спалнята да изберем смарт ключ за умно осветление, чрез който ще можем да си набавим нужния комфорт, както и ще променяме силата на светлината според личните си нужди. Красивите висящи кристални полилеи отново са хит в обзавеждането на спалнята, като създават един много приятен и стилен кралски завършек в помещението.