Средиземноморски интериорен дизайн: крайбрежен стил и ефирна естетика

  • Сподели:
Средиземноморски интериорен дизайн: крайбрежен стил и ефирна естетика

Вдъхновявайки се от образите на скалистите брегове, соления въздух и маслиновите и смокиновите дървета, средиземноморският интериорен дизайн внася в ежедневието атмосферата на европейския плажен живот.

"Средиземноморският стил трябва да напомня за красотата и елегантността на Южна Европа, особено на Испания, Франция и Италия", казва Джеф Андрюс, интериорен дизайнер от Лос Анджелис, основател на Jeff Andrews Design и член на AD PRO Directory. "Светлите естествени цветове, смелите наситени цветове и естествените материали, които напомнят за морските пейзажи, са в основата на този стил в интериорния дизайн", казва той. За да разберем по-добре тази непринудена, старинна естетика, открихме интервю с Андрюс, както и с Дейвид и Сузи Лукас, съоснователи на фирмата за интериорен дизайн "Лукас", за този стил. 

Какво представлява средиземноморският интериорен дизайн?

Средиземноморският интериорен дизайн е стил на проектиране, вдъхновен от домовете, които се намират в Средиземноморския регион на Европа. Той често се свързва с естетика, тясно свързана с Южна Испания, Франция и Италия, въпреки че е повлиян от множество страни, които заобикалят Средиземно море, включително Гърция, Малта, Мароко и Монако.

"Средиземноморският регион е известен с начина на живот на закрито и на открито, което се изразява в ефирни, безбрежни интериори и интензивно използване на естествени материали с богати моменти на цвят, текстура и еклектични плочки", обяснява Сузи.

Стилът може да се разбира като подгрупа на по-широкия крайбрежен интериорен дизайн, въпреки това интериорите в средиземноморски стил често са по-цветни, рустикални и еклектични в сравнение с други тенденции в крайбрежния дизайн. В дома в средиземноморски стил често се използват органични материали, текстури и цветовата му палитра е по-светла с изблици на ярки нюанси. 

"Бих описал средиземноморския стил като лек, еклектичен и използващ естествени материали с шарки и текстури", добавя Дейвид. 

История на средиземноморския интериорен дизайн

Вероятно не е изненада, че историята на средиземноморския дизайн започва в региона, който е създал тази естетика: Средиземноморието. "Когато започнахме да пътуваме и да мигрираме от средиземноморския регион към други части на света, стиловете в дизайна, предпочитани от тези хора, често идват заедно с тях, подобно на храната и други културни традиции", обяснява Андрюс.

В Съединените щати средиземноморският стил процъфтява най-вече през 20-те години на миналия век, когато настъпва вълна на икономически просперитет. С разцвета на богатството и свободното време морските курорти стават популярни атракции и много от тях са проектирани така, че да копират архитектурата по южното крайбрежие на Европа. Вземете например Сейнт Огъстин, Флорида, където бизнесменът Хенри Флаглър построява първокласна зимна дестинация за богати американци, сега пълна със сгради в испански стил.

Този феномен може да се види и в други исторически обекти по различните крайбрежия на САЩ, макар че е особено разпространен в Калифорния. Поради климатичните и географските сходства между средиземноморския регион и Златния щат, стилът е особено популярен там. Въпреки това, естетиката би могла да работи добре на много места по света. "Мисля, че голяма част от това, което наричаме средиземноморски стил, се пренася добре във всяка част на света, където времето е благоприятно за живот на закрито и открито, за връзка със земята и морето и където естествените и органични материали и форми се чувстват като у дома си", казва той. 

Определящи елементи и характеристики на средиземноморския интериорен дизайн

Средиземноморският интериорен дизайн често се определя от бял, минималистичен фон, който се допълва от пищно наслагване на текстури, цветове и материали. "Има толкова богата история на търговия между всички региони на Средиземноморието, която свързва изтока и запада, както и севера и юга", добавя Дейвид. "Това смесване на културите е създало еклектична естетика с модели, които се усещат вдъхновени от толкова много различни ръце."
Обикновено домовете в този стил са просторни и светли и поставят голям акцент върху жилищните пространства на закрито и открито.

"Някои от характеристиките, които напомнят за средиземноморския стил, включват покриви с теракотни плочки, сводести врати, декоративни железарии и живопис, резбовано дърво и естествен камък", казва Андрюс.

Тъй като къщите в средиземноморски стил често се намират в топли, крайморски местности, цветовете включват пясъчни неутрални цветове, поразително синьо, ярко бяло и жълти, розови, оранжеви и зелени цветове. В допълнение към посочените от Андрюс нюанси Сузи отбелязва още един важен аспект на средиземноморската цветова палитра, който не може да бъде пренебрегнат: свежите бели стени. "Това се прави стратегически в районите с горещ климат, тъй като бялото поглъща по-малко топлина, поддържайки къщата по-хладна", обяснява тя. Това не само служи като функционален инструмент, но е и перфектната чиста основа за наслояване, добавя тя. 

Какви са характеристиките на средиземноморския интериор?

Макар и да не са изчерпателни, в много от домовете в средиземноморски стил се използват следните дизайнерски мотиви:  текстурирани стени, често мазилка отвън и мазилка или каменни стени отвътре; покриви от червена теракота; арки; декоративни железни конструкции, често от ковано желязо; еклектични керемиди; цветова гама, вдъхновена от морето, включваща синьо, зелено, жълто, червено, оранжево и други земни тонове; открити греди; открити пространства, които подчертават живота на открито и закрито; изобилие от естествена светлина; средиземноморски декор, като керамика и текстил.

Как да пренесете средиземноморския интериорен дизайн в дома си?

Ако искате да почетете Средиземноморието чрез дизайна на дома си, започнете с идеята, че тези пространства трябва да се чувстват леки и просторни, а след това да ги разширите. Помислете за празните бели стени, които често са основополагащи за средиземноморските домове, както и за различните текстури и предмети, които можете да добавите към визията.

Може би ще включите дървени греди на тавана, а след това ще изберете еклектични плочки по пода. Обмислите начина на живот, който средиземноморските домове - и вашият, могат да насърчат. 
"Не се притеснявайте за съчетаването на цветовете или моделите", казва Дейвид. "Вместо това имайте предвид, че нещата, които избирате, подкрепят начина на живот, който се опитвате да създадете за себе си."