Мост между световете: новата Е-класа

  • Сподели:
Мост между световете: новата Е-класа

Вече повече от 75 години Е-класата е символ на прогрес в средния клас на луксозните лимузини. Тази година Mercedes-Benz отваря нова глава в историята на модела с преход от двигател с вътрешно горене към електрификация и вълнуващо дигитално изживяване. Половината от новите модели ще бъдат четвърто поколение плъг-ин хибриди. Три от шестте версии на E-класата комбинират предимствата на автомобил с двигател с вътрешно горене с тези на електрически автомобил. Първите коли ще пристигнат в България тази есен. 

Електрифицирани двигатели
Двигателите са шестцилиндрови от настоящето модулно семейство на Mercedes-Benz FAME (Family of Modular Engines). В допълнение към турбокомпресора, както дизеловите така и бензиновите двигатели разполагат с интелигентна поддръжка от интегриран стартер-генератор (ISG), което ги прави меки хибриди. Благодарение на новата батерия, мощността на електрическия мотор е увеличена от 15 на 17 kW, а въртящият момент е до 205 Nm.
При лансирането на модела ще бъдат предложени три варианта на плъг-ин хибриди – E 300 e, E 300 e 4MATIC и E 400 e 4MATIC. С електрическа мощност от 95 kW (129 к.с.) и изцяло електрически пробег до над 100 километра (WLTP) градското придвижване без емисии е напълно възможно.
Новата Е-класа е изключително маневрена и стабилна, благодарение на опционалния завиващ заден мост и по-директното кормилно управление на предния мост. Завиващият ъгъл на задния мост е 4,5 градуса, което намалява радиуса на завоя с 90 сантиметра. 

MBUX Superscreen като перла в интериора
Инструменталното табло осигурява дигиталното изживяване в интериора. Ако E-класата е оборудвана с опционалния екран за пътника отпред, голямата стъклена повърхност на MBUX Superscreen се простира до централния дисплей. Визуално отделен е дисплеят на водача. По този начин екраните и информационно-развлекателната система MBUX споделят нов, много мощен централен бордови компютър. Тази форма на работа в мрежа подобрява производителността и скоростта на данните.  

Развлекателният пакет функции (MBUX Entertainment Plus) ще бъде наличен в новата Е-класа. Той включва услугите Mercedes me connect и пакет данни от външни доставчици. В зависимост от пазарните спецификации е наличен комуникационен модул с 5G връзка. 
На допълнителен екран пътникът отпред може да гледа динамично съдържание като телевизия или различни видеа, дори когато водачът зад волана го гледа. Чрез камерите, които следят погледа на шофьора, усъвършенстваната функция за поверителност намалява яркостта на дисплея и следователно риска от неговото разсейване.

Дигитален ключ 
С разработката „дигитален ключ“ E-класата може да бъде стартирана и заключена от мобилното устройство на водача. Възможно е също споделяне на ключове: могат да се използват различни дигитални канали, за да се поканят членове на семейството или приятели да използват автомобила. По този начин собственикът на превозното средство може да даде различни права на ползвателите, предоставяйки само достъп до превозното средство или също позволявайки то да бъде управлявано. Автомобилът може да разпознае няколко потребители наведнъж, а цифровият ключ на автомобила може да бъде споделен с до 16 души.

Инсталиране на външни апликации и нова селфи камера 
Софтуерът на новата Е-класа позволява инсталиране на външни апликации като платформата за видеа TikTok, играта Angry Birds, браузъра Vivaldi, както и програмите за работни срещи Webex и Zoom. В допълнение порталът ZYNC опционално може да предложи видео и стрийминг съдържание, спорт, новини и игри на централния и пасажерския дисплей чрез единен потребителски интерфейс. Друга нова функция е селфи и видео камерата, вградена в MBUX Superscreen в горната част на инструменталното табло. Когато автомобилът не е в движение, водачът може да участва в онлайн конференции чрез приложението Webex, както и да заснема персонални видеа. 

Изкуствен интелект
Mercedes-Benz работи върху използването на изкуствен интелект (AI) в автомобилите, така че те да могат да запаметяват най-често използваните функции за комфорт или както производителят ги нарича – потребителски „рутини“. Идеята е в следващ момент изкуственият интелект да може да автоматизира стартирането и употребата им. При лансирането на модела клиентите ще могат да използват зададени шаблони за „рутини“, както и ще имат възможност сами да настройват такива.

Комфорт и дигитализация
Е-класата дава началото и на нова функция, която ще способства за намаляване на симптомите на прилошаване при пътуване като част от пакета ENERGIZING COMFORT. Благодарение пък на опционалната екстра за автоматичен климатичен контрол THERMOTRONIC дигиталният вентилационен контрол подобрява комфорта. Той автоматично настройва предните вентилационни отвори според зададените параметри. Това може да стане за всяко място например чрез потребителския профил. Въпреки това дюзите могат да се подравнят и на ръка, както обикновено.