Новите кукли Барби почитат шест жени в здравеопазването, които са били на първа линия в борбата срещу COVID-19.

  • Сподели:
Новите кукли Барби почитат шест жени в здравеопазването, които са били на първа линия в борбата срещу COVID-19.

Новите кукли Барби почитат шест жени в здравеопазването, които са били на първа линия в борбата срещу COVID-19.

Британският учен, професор Сара Гилбърт, съвместен разработчик на ваксината от Oxford/AstraZeneca срещу COVID-19, беше удостоена с кукла Барби, направена по неин образ и подобие.

Гилбърт е една от шестте жени, които "Mattel Inc" е признала за пример за подражание в борбата срещу COVID-19. Според производителя на играчки, другите пет отличени са американските здравни работници: д-р Одри Сю Круз, медицинската сестра в спешно отделение Ейми О'Съливан, канадската лекарка и защитник срещу системния расизъм в здравеопазването Чика Стейси Ориува, бразилската биомедицинска изследователка д-р Жаклин Гьос де Исус и австралийската лекарка,  разработчик на защитни облекла - Кърби Уайт.

"Барби" признава, че всички работници на първа линия са направили огромни жертви, когато са се сблъскали с пандемията и предизвикателствата, които тя засили", обясни Лиза Макнайт, старши вицепрезидент и глобален ръководител на "Barbie and Dolls" в Mattel. „За да осветлим усилията им, ние споделяме техните истории."

„Страстна съм да вдъхновя следващото поколение момичета в STEM кариерата и се надявам децата, които видят моята кукла Барби, да осъзнаят колко жизненоважни са кариерите в науката, за да помагат на света около нас.", заяви професор Гилбърт.
"Желанието ми е, куклата да покаже на децата кариери, за които може да не са наясно - каквато е професията на един ваксинолог."

Към тази година само 35% от студентите по STEM са жени, според "STEM Women" - британска организация, посветена на увеличаването на броя на жените в STEM работната сила.

От компанията "Барби" пък обявиха следното послание:
"Барби" се ангажира да издигне ролеви модели, които оказват положително влияние през това предизвикателно време. Днес се гордеем, че почитаме шест фронтови работници от целия свят с единствени по рода си кукли Барби. От мед. сестра до биомедицински изследовател, тези герои продължават да се издигат, за да служат на своите общности във времена на нужда, както и да вдъхновяват настоящите и бъдещите поколения да следват тяхното ръководство. Благодарим на тези герои."