Sotheby's Dubai разкрива най-големия безупречен диамант в света

  • Сподели:
Sotheby's Dubai разкрива най-големия безупречен диамант в света

303,10-каратовият диамант Golden Canary тръгва на турне преди продажбата си в Ню Йорк.

С наситен златист цвят, фантастичният жълт камък тежи 303,10 карата, което го прави най-големият безупречен диамант в света, според Гемологичния институт на Америка.

Като демонстрация на значението на пазара на Близкия изток за такива скъпоценни камъни, уникалният камък прави своя дебют в Дубай преди световното си турне, когато ще пътува до Тайпе, Хонконг и Женева, преди да пристигне в Ню Йорк за продажбата си на 7 декември като част от разпродажбата на Sotheby's New York Magnificent Jewels.

Оценен на около 15 милиона долара от Sotheby's, когато бъде продаден, той ще бъде без резервна цена - което означава, че ще се продава на най-високата цена за деня.

Същото беше направено и за Enigma, 555-каратовия моден черен диамант от Sotheby's, продаден през февруари тази година. 

Камъкът е дялан като круша, но има различни форми от откриването си. ''Грубата беше открита в началото на 80-те години на миналия век в сегашната Демократична република Конго от малко момиченце, което си играеше в задния двор на чичо си.''

По ирония на съдбата той беше открит близо до обект за добив на диаманти на земя, за която не се смяташе, че има находища. 

Значението на камъка бързо става ясно и до 1984 г. той е изложен в Националния природонаучен музей Смитсониън в Ню Йорк като най-големият необработен диамант, регистриран някога.

С необичайния си златистожълт цвят необработеният камък беше едновременно с рекорден размер и вътрешно безупречен. Рязането на камъка обаче беше толкова огромна задача, че за изпълнението ѝ бяха необходими почти пет години. Резултатът е 15 отделни камъка, най-големият от които е с тегло 407,5 карата и е наречен Несравнимият диамант.

''Откакто беше изложена в края на 80-те години на миналия век в първата си форма, технологията за рязане на диаманти се разви много'', обяснява Софи Стивънс, директор-специалист по бижута в Sotheby's Дубай. ''Наскоро той беше повторно шлифован, за да стане Златното канарче, този 303-каратов скъпоценен камък. Очертанията вече са по-елегантни, увеличили са яркостта и наситеността на цвета и са подчертани характеристиките. Все още е очевидно вътрешно безупречен, но сега имаме този по-ярък, наистина златист цвят. Очертанията са много по-красиви, а цветът е по-дълбок.''

Въпреки че е официално сертифициран от GIA като "изискан наситено кафеникаво жълт" диамант, описанието обаче е малко подвеждащо. Всъщност той се нарича Златното канарче, тъй като това по-точно описва уникалния цвят на диаманта. Кафеникаво е малко несправедливо, защото цветът е много по-елегантен от това.

Златното канарче се присъединява към списъка с исторически важни камъни, които са били изложени в Дубай. 

В допълнение към диаманта, който ще бъде изложен в Дубай в продължение на три дни, Sotheby's също организира частна изложба за продажба на ръчно украсени чанти, съвременни бижута от ливанската дизайнерка Gaelle Khoury и фотография от Близкия изток до 4 ноември.

Sotheby's очаква голям брой посетители да видят диаманта по време на престоя си в Дубай, както в галерията на Sotheby's, така и в Dubai Diamond Exchange.

Четете още: Bulgari празнува златен юбилей в Ню Йорк

Кейт Мидълтън и историята на едно перлено бижу

Бижуто като уловено преживяване

Bvlgari представя най-тънкия механичен часовник, създаван някога