Вила Мабрука, "къщата на щастието" на Ив Сен Лоран и партньора му Пиер Берже в Танжер

  • Сподели:
Вила Мабрука, "къщата на щастието" на Ив Сен Лоран и партньора му Пиер Берже в Танжер

Къщата на дизайнера в Танжер е също толкова стилна, колкото и модните му колекции.
През 1966 г. Ив Сен Лоран и партньорът му Пиер Берже пътуват за първи път до Маракеш. Въпреки че ги посреща цяла седмица дъжд, това е началото на любовта им към мароканската култура за цял живот.

"Преди Маракеш всичко беше черно", казва Сен Лоран. "Този град ме научи на цветове и аз прегърнах неговата светлина, дръзките му смеси и пламенните му творения." Сен Лоран се връща в продължение на десетилетия, като през 1980 г. закупува имот в Маракеш, а 17 години по-късно купува втора вила на върха на хълм в Танжер с изглед към световноизвестния Гибралтарски проток.

Днес имението на върха на скалата в Танжер, послужило за вдъхновение на колекциите на Сен Лоран, отваря портите си за посетители. Новият собственик, британският дизайнер Джаспър Конран, прекара четири години в старателно реставриране на къщата от 40-те години на миналия век и я откри миналия месец като хотел с 12 апартамента и обширни тераси над зелени градини и блестящото море на Танжер.

Първоначално Сен Лоран купува къщата заедно с Берже, след като години наред пътува до Мароко, за да черпи вдъхновение за колекциите си. Двамата я наричат Вила Мабрука - арабско име, което се превежда като "къща на щастието", и привличат легендарния декоратор Жак Гранж да проектира интериора. "Темата, която Ив искаше, беше тази на ексцентричен англичанин от следвоенните години, който е дошъл да живее в Танжер", казва Гранж в книгата си.

"Искам Вила Мабрука да се чувства дълбоко лична, като престой в дом, а не в хотел, отразявайки начина, по който лично аз обичам да живея, нещата, които ми харесват, и признателността към красиво създадените неща. Искам това да е място, където можеш да прекараш време, за да се насладиш на красотата на всичко около теб", казва Конран в съобщение.

Отвъд стените на хотела Конран започва програма за презасаждане, за да добави 6500 нови растения, храсти и дървета към вече богатата територия. Единият басейн е издълбан в скалите на скалния връх, придружен от по-малък басейн за потапяне, който е украсен с изумрудени плочки тип "рибена кост", произведени на място.

След като придобива сградата в стил ар деко през 2019 г., Конран (който е и собственик на L'Hôtel Marrakech) се стреми да почете духа на естетическите решения на Сен Лоран, оставайки верен на същността на модернистичната архитектура от 40-те години на миналия век, в съчетание с традиционни марокански дизайнерски елементи и интериор на английска селска къща. Той започва с модернизиране на инфраструктурата, обновяване на основните елементи - като покрив и електричество - и добавяне на нови стаи, градинска вила, три ресторанта и кухня. Сега има и тераса на покрива, кафе-бар и павилиони за хранене - включително оригинален павилион, проектиран от американския архитект Стюарт Чърч, който сега е внимателно реставриран.

Във всеки от 12-те апартамента, чиито цени започват от 290 долара на вечер, а съотношението между персонала и гостите е 5 към 1, Конран продължава темата за един цвят в стая, като внася гланцирано спално бельо в нюанси на карамел, изумруд и роза. Навсякъде са използвани ръчно изработени керамични плочки bejmet и zellige, допълнени от древни римски мозайки и андалуски плочки от XVI век.

В апартамента "Рабат" Конран облича пространството в ратан, като го използва за стенни панели и табла, за да създаде тактилност и текстура.
Това, което някога е било главна спалня, е превърнато в Маракешкия апартамент, допълнен с остъклена седалка и работеща камина. Конран запазва муранските полилеи, гредоредните тавани и монохромните мраморни подове на Сен Лоран, а чисто белите лампи, аплици и дреболии като миниатюрни бюстове и порцелани създават уютна атмосфера, която би заблудила всеки гост, че се намира в нечий частен ваканционен дом, а не в хотел.

Градината на Мажорел е вълшебно място, което пренася посетителите в свят на екзотични цветове и аромати. Това е възможност да откриете богатството на мароканската култура, да се възхитите на изключителна ботаническа колекция и да се потопите в неповторимата атмосфера на Маракеш.

Градината на Мажорел е много повече от обикновена туристическа атракция: това е незабравимо сетивно и културно преживяване. Това е възможност да презаредите батериите си, да се свържете отново с природата и да се потопите в една поетична и вдъхновяваща вселена. 
Градините са с растения от всичките пет континента и са съсредоточени около големи цветни езера, фонтани с бистра вода и цъфтящи перголи, предоставяйки тихо и спокойно място, където да седнете и да прочетете роман или да се насладите на закуска в елегантната чайна.

Посещавайки градината на Мажорел в Маракеш, можете да откриете различните части на градината, като тропическите дървета и растения, езерцата и фонтаните. Когато преминете през главната порта, ще се потопите в успокояваща тишина, съпроводена от песните на птиците и звука от стъпките на посетителите. Градината включва растенията, Музея на берберите, музейната книжарница и паметника на Ив Сен Лоран. Няма как да не забележите квадратния син фонтан на Мажорел, който привлича вниманието с контраста между синия цвят и растенията. Музеят на берберите проследява историята на този северноафрикански народ, чийто произход датира отпреди 9000 години. Музеят е посветен на берберската култура, история и език, като има раздели, посветени на материалните и нематериалните умения, берберските бижута и костюми, оръжията, тъканите и украсата на къщите.

Музей на берберските изкуства ''Пиер Берже''
Градината на Мажорел в Маракеш и Музеят на берберските изкуства "Пиер Берже" са отворени за посетители всеки ден от годината от 10 до 18 ч. Можете да си починете в един от двата магазина в градината, където ще намерите книги за Мароко, неговата култура и история, както и карти на градината и предмети, вдъхновени от Ив Сен Лоран, за дома и личността му. Входните такси са 150 дирхама за Мажорел и 50 дирхама за Музея на берберските изкуства "Пиер Берже". Намалени цени се предлагат за студенти, чуждестранни граждани и марокански граждани. Деца под 12 години също имат право на безплатен вход. Препоръчва се билетите да се резервират онлайн, 24 часа предварително.

Музей ''Ив Сен Лоран''
Музеят "Ив Сен Лоран" е емблематично място, което отдава почит на известния френски моден дизайнер. Разположен зад градината Мажорел, този завладяващ музей приканва посетителите да открият творческия свят на Ив Сен Лоран и да се потопят в историята на модата.
Музеят, който се помещава както в Париж, така и в Маракеш, е истинска съкровищница за любителите на модата и изкуството. В него се съхранява впечатляваща колекция от рокли, аксесоари, рисунки, скици и фотографии на известния дизайнер, които проследяват легендарната кариера на Ив Сен Лоран. Постоянните и временните изложби позволяват на посетителите да открият художествените влияния и вдъхновения, които са ръководили кариерата на дизайнера.

Музеят "Ив Сен Лоран" е също така място за творчество и иновации. Представените колекции се обновяват редовно, за да предложат на посетителите уникални преживявания. Организират се и семинари, конференции и специални събития, които предлагат изключителен поглед към света на модата и творчеството.
Музеят на YSL в Маракеш, в непосредствена близост до градината на Мажорел, е отворен за посетители всеки ден с изключение на сряда, от 10 до 18 ч.