Австралия определи коалите като застрашен вид

  • Сподели:
Австралия определи коалите като застрашен вид

Австралия посочи коалата като застрашен вид в по-голямата част от източното си крайбрежие, след драматичен спад в броя на животните.

Решението следва години на лобиране от природозащитни групи на фона на катастрофален спад в популацията на емблематични видове.

Министърът на околната среда Сусан Лей каза, че ще има повишена защита за животните и класифицирането им като уязвими.
Миналата година проучване в Нов Южен Уелс установи, че коалите ще изчезнат там до 2050 г., освен ако не се предприемат спешни действия.
Изчислено е, че горските пожари от Черното лято през 2019-2020 г. 5000 коали са намерили смъртта си и са засегнали 24% от местообитанията им само в Нов Южен Уелс.

Най-голямата група за опазване на коалите в Австралия казва, че сега може да има едва 50 000 от животните, останали в дивата природа.


"Коалите са преминали от нерегистрирани в уязвими към застрашени в рамките на едно десетилетие. Това е шокиращо бърз спад. Днешното решение е добре дошло, но няма да попречи на коалите по пътя към изчезване, освен ако не е придружено от по-строги закони и стимули на собствениците на земя за защита на техните горски домове", каза експертът по опазването на природата Стюарт Бланч от WWF-Австралия.

Учените предупреждават, че изменението на климата също ще изостри горските пожари и сушата и ще намали качеството на хранене на коалите, която е основно листа от евкалипт.

Коалите се срещат и в Южна Австралия и Виктория, но броят им намалява на национално ниво, според природозащитните групи.