Бамбуков бар

  • Сподели:
Бамбуков бар

Уникалният „Wind and Water Bar” се намира близо до Ханой, столицата на Виетнам. Барът, който е разположен по средата на изкуствено езеро, е изграден изцяло от бамбук. Сламеният му купол е проектиран така, че да използва и най-малкия повей на вятъра. Естествената вентилация се допълва от прохладата, идваща от повърхността на водата. 

„Wind and Water Bar” е дело на Vo Trong Nghia's designs. Лек и гъвкав, бамбукът е основен строителен материал на повечето проекти на известното дизайнерското студио. Vo Trong Nghia's designs се стреми да запази виетнамските архитектурни традиции, които умират постепенно на фона на бързата модернизация на страната.

Куполът на бара представлява идеален кръг с диаметър 15 м. Височината му е 10 м. В центъра на купола има отвор с диаметър 1,5 м. Той изпълнява ролята да отдушник. Основната рамка е изградена от 48 сглобяеми бамбукови единици, свързани помежду си. Не е използван никакъв метал при свързването на отделните елементи.

Освен евтин, бамбукът е едно от най-бързо растящите растения на планетата, което го превръща във възобновяема и устойчива еко суровина.

Снимки: http://www.votrongnghia.com/

Бамбуков бар
Бамбуков бар
Бамбуков бар
Бамбуков бар
Бамбуков бар
Бамбуков бар
Бамбуков бар
Бамбуков бар
Бамбуков бар