Далай Лама с човечно послание относно глобалното затопляне

  • Сподели:
Далай Лама с човечно послание относно глобалното затопляне

По повод Конференцията на ООН за изменението на климата (COP26) Негово Светейшество 14-ият Далай Лама говори за необходимостта от справяне с изменението на климата, тъй като бъдещето на планета ни е в нашите ръце.

"Трябва да обърнем повече внимание на глобалното затопляне, което сега е доста сериозно. Времето никога не стои на едно място. Така че и ние сме част от тази природа. Миналото е важно, но вече е отминало. Така че можем да се научим. В противен случай нямаме способност да променим миналото. Бъдещето все още е в нашите ръце.

Поне в Азия Тибет е най-добрият източник на вода. Всички големи реки от Инд в Пакистан, реките Ганг и Брахмапутра в Индия, китайската Жълта река, река Меконг във Виетнам текат от Тибет. Трябва да обърнем повече внимание на опазването на екологията на Тибет. Това е в интерес не само на 6-7 милиона тибетци, но и на цели хора в района.

Животът ни е най-много 100 години. Така че трябва да се загрижим сериозно за този век. Разбира се, че съм монах без деца, но тези хора, които имат деца и внуци, трябва да мислят сериозно за бъдещето им. Следователно това е наша отговорност. Като да се грижим за собствения си дом, за собствената си стая. Въпреки че с помощта на технологията вече можем да отидем на Луната. Можем дори да отидем до Марс и някои други планети. Но едно е сигурно - невъзможно е да се установим да живеем там. Земята е нашият единствен дом."

През 2015 г. духовният водач отправи молба за действие под формата на видео съобщение. То бе част от кампания, стартирана от тибетското правителство. 
Това не е въпрос на една или две нации. Това е въпрос на човечност. Нашият свят е нашият дом. Няма друга планета, където можем да се движим или преместваме".

Докато присъства на събитие за северноирландската благотворителна организация Children in Crossfire в Дери∼Лондондери през 2017 г., Далай Лама разкритикува решението на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение. Той каза, че този ход го е „доста натъжен".

Основната цел на Парижкото споразумение, съставено за първи път през 2015 г., е да засили глобалния отговор на климатичната криза. Той има за цел да ограничи повишаването на глобалната температура. САЩ обявиха, че ще се оттеглят от споразумението през юни 2017 г.

През 2018 г. тибетският водач изпрати послание до 24-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.
Известно като COP24 Climate Conference, събитието в Катовице, Полша, събра делегати от цял свят. Целта им беше да създадат пътна карта за прилагане на Парижкото споразумение.

Далай Лама каза в посланието си, че светът трябва „сега да предприеме сериозни действия за опазване на околната среда и намиране на конструктивни решения за глобалното затопляне.
Експертите ни казват, че човешките същества са отговорни за глобалното затопляне и промяната на метеорологичните условия. Ние, хората, носим отговорност да намалим проблемите, които сме причинили, и накрая да ги премахнем."