Интелигентен дом

  • Сподели:
Интелигентен дом

След всяко успешно ново изобретение и иновация изглежда, че ще е трудно и ще отнеме много време някой да измисли нещо, което да надмине очакванията ни, но всъщност всеки път все по-бързо се появява нещо по-удивително и неочаквано добро! Кой си е представял 3D-телевизор у дома, прозрачен мобилен телефон, автомобил, който паркира сам и прахосмукачка, която чисти без човешко присъствие….?!

Такъв е и случаят с първата сграда на света, захранвана от водорасли Алги и намираща се в Хамбург, Германия. Така казано не звучи като нещо уникално, каквото всъщност е! В действителност цялата фасада представлява биореактор, съставен от резервоари, в които на слънчева светлина растат тези едноклетъчни организми, които буквално вдъхват живот на жилищната сграда, състояща се от 15 апартамента. Да, точно така, правилно прочетохте – този път не говорим за научен музей, бизнес сграда, туристическа атракция или небостъргач – а просто за един малко по-необикновен жилищен блок.

Впоследствие, след определено развитие, биомасата се събира, превръща се в биогориво и се изгаря в централната част на сградата. Допълнително енергия се доставя от слънчеви панели и така единствено чрез използване на природните, естествени процеси щастливите обитатели на този жилищен блок получават цялата им необходима енергия – възобновяема енергия!

Същевременно високите 2.5 м реактори дори пазят сянка на живущите в апартаментите - колкото по-силно грее Слънцето, Алгите във фасадата започват да растат по-бързо и така осигуряват сянка на обитателите, които живеят зад стените на биореакторите. Определено иновация – първият метод, при който се използва биохимичен процес за получаване на енергия и правене на сянка! Признавам, доста интересна комбинация от типа „с един куршум, 2 заека“.

От дизайнерска гледна точка сградата също не отстъпва по нищо с яркозеления си цвят и буквално бълбукащият в нея живот. С редицата си предимства този иновативен проект поставя началото на абсолютно нов вид строителство – такова, при което всяка сграда си е самодостатъчна, благодарение на възобновяемата енергия, която си произвежда с помощта на живи организми. От дизайнерския екип на Arup издават още тайни от бъдещето на тези „живи сгради“, а именно, че съвсем скоро те дори ще могат да се приспособяват и реагират на промените в заобикалящата ги среда. На пръв поглед звучи малко страшничко, но какво по-хубаво от това да живеем в интелигентни сгради, грижещи се както за нашето удобство, така и за сигурното оцеляване на природата – както се казва „и вълкът сит, и агнето цяло“!

Тъй като това е само началото, не мога да си представя каква ще е следващата изненада, но ако се върнем към първото изречение, скорострелно развиващите се технологии и не на последно място неограничените възможности, които ни предоставя природата, то тогава можем да бъдем сигурни, че ще става все по-интересно!

Интелигентен дом
Снимка: http://www.wired.co.uk
Интелигентен дом
Снимка: http://www.wired.co.uk
Интелигентен дом
Снимка: http://www.dezeen.com
Интелигентен дом
Снимка: http://www.fastcompany.com
Интелигентен дом
Снимка: http://www.bitrebels.com
Интелигентен дом
Снимка: http://phys.org
Интелигентен дом
Снимка: http://www.designboom.com
Интелигентен дом
Снимка: ttp://www.ideaconnection.com