Коко: най-възрастното женско шимпанзе в Европа

  • Сподели:
Коко: най-възрастното женско шимпанзе в Европа

Най-възрастното женско шимпанзе в Европа, Коко, навърши 58 години. Служителите на зоопарка в Обединеното кралство отбелязаха 58-ия рожден ден на най-възрастното шимпанзе в Европа.

Коко е едно от 14-те шимпанзета в зоопарка Туикрос в Лестършир, където пристига като млада маймуна през 1969 г.

Служителите на парка разказват, че тя е била част от важни програми за размножаване. Тя е майка на 6 деца, баба на 19 внука и 3 правнука, включително Тули, най-младото шимпанзе в зоопарк Туикрос. Коко е със 17 години по-възрастна от следващото най-възрастно шимпанзе в Туикрос - Джамбо, на 41 години, и с 42 години по-възрастна от най-младото 16-годишно шимпанзе Тули.

Служителите казват, че Коко е обожавана от посетителите на зоопарка и от всички, които са работили там. "Всички обожават Коко и ние сме изключително горди с нея и с всичко, което е направила за своя вид. От пристигането си през 1969 г. Коко е важен посланик на вида си.''

За празника си тя получи редица лакомства. "През целия уикенд празнувахме 58-ия рожден ден на Коко и ѝ осигурихме някои от любимите ѝ вкусни лакомства, на които да се наслади заедно с останалата част от отряда шимпанзета по този повод."

В момента шимпанзетата са застрашени от изчезване в дивата природа, където могат да доживеят до 60-те си години.