Какво е влиянието на храната върху глобалното затопляне

  • Сподели:
Какво е влиянието на храната върху глобалното затопляне

Има ли връзка между храната, която ядем и глобалното затопляне?
Оказва се, че за всяко действие си има цена. Това важи както за шофирането на автомобил, така и за отглеждането на храна и доставката ù до вашата чиния.
Ето един прост кратък път от магазина до вилицата, който да ви информира кои продукти причиняват най-силно замърсяване на климата.

Как това, което ядем, влияе върху изменението на климата?

Изглежда, че процесът на отглеждане на растения, животни и месни продукти, включително царевица, леща, мляко, животни, които ядем, и материалите, използвани в доставката и опаковането, изпратени по целия свят, е отговорен за приблизително ¼ от затоплянето на парниковите газове. За това вина имаме ние, хората, които допринасяме за глобалното затопляне.

Как да разберем кое има най-голямо въздействие?

Установено е, че емисиите от месо и млечни продукти имат приблизително същото количество продукция както и това от кораби, автомобили и самолети. Броят е около 14,5%.

Очевидно най-големите нарушители са производителите на говеждо и агнешко месо, а растителните храни оказват най-малко влияние върху глобалното затопляне. 

Какво можем да направим, за да минимизираме въздействието?

Преминаването към растителна диета е идеално. Друг вариант е да намалите приема на меса с най-голям въглероден отпечатък и да опитате да ги замените с такива с по-слабо въздействие като свинско, пилешко или яйца.

Каква е причината за това?

• За отглеждането на 1 кг. месо са необходими 3 тона зърно.

• За производството на 1 кг. месо са необходими повече земя, енергия и храна, отколкото растения.

• Защо говеждото и агнешкото имат толкова голям въглероден отпечатък? Те изригват газ, създаден от огромните чревни бактерии, който е токсичен парников газ.Как стои въпросът с рибата?

Дивата риба, включително аншоа, сардини, херинга, риба тон, минтай, треска и пикша имат по-слабо въздействие от пилешкото и свинското месо. Мекотели като миди и стриди са опция за супер ниско въздействие. Дивите скариди и стриди са по-високо въздействие от пилешкото и свинското месо поради горивото, изразходвано в процеса на риболов и събиране на реколтата.

Хранителните отпадъци

Според USDA 20 % от отпадъците са от хранителни стоки. Изводът е да пазаруваме умерено, в разумни количества и най-вече толкова, колкото ще изядем, а не толкова - колкото да изхвърлим и замърсим.