Код "зелено"

  • Сподели:
Код "зелено"

Естественото все по-често заменя модерното и тъй като сме свикнали с природата около нас, виждайки я на нестандартни места и в необичайни форми е доста атрактивно и определено въздействащо!

Инициатор на подобен алтернативен начин да погледнем с други очи на даденостите на планетата е японецът Азума Макото (Azuma Makoto). Трудно е да го опишем с една дума - той е и скулптор, артист, флорист, откривател и изследовател, естет и най-вече приятел на природата!

Неговите зелени скулптори вдъхват живот навсякъде и изпълват всяко пространство с красота. Търсейки връзката между изкуството на природата и модата, за една от изложбите си той поставя свои скулптори в най-стария японски мол и придава стил на всяка стена, таван и полилей с екстравагантното си мислене. Артистичните форми и преливащите се нюанси на зеленото показват, че еко мисленето е модерно и че модерното може да бъде еко повече от всякога. С изложбата си в магазина за дрехи, Макото прави връзка между изкуството на природата и модното изкуство  именно, защото природата е навсякъде около нас и е взаимосвързана с всеки аспект от живота ни.

В други свои проекти, той работи с така традиционните за Япония бонсаи, като ги потапя под вода отново с идеята да разчупи стандартното ни възприятие за растения, с които сме свикнали да са част от пейзажа, дома ни, магазините за цветя.

Макото определено обича бонсаите и ги използва доста често, като в друга своя изложба ги поставя не къде да е, а в Космоса заедно с орхидеи, лилии, ириси! Съвсем реално, той изпраща своите композиции в безкрайността над планетата ни, издигайки ги с балони с хелий. Той споделя, че силно е искал да види тези красиви цветя и растения да се движат съвсем свободно в Космоса и да постигне този контраст на ярките им цветове на фона на тъмнината. Изпратените от него живи скулптори пътували 100 минути и достигнали близо 28 000 м височина, след което паднали обратно на Земята, където екипът им ги чакал.

Друга странна идея, която той реализира е свързана с често пренебрегваното пространство – банята. Резултатът е баня със стъклен под и стени, преливащи в зелено. Само белият интериор контрастира и напомня за затвореното пространство, но определено усещането за къпане на открито изглежда доста по-приятно от стандартните четири стени, с които сме свикнали.

Бонсаи, цветни растения или стотици листа, сгънати в най-разнообразни форми, този творец всеки път изненадва както почитателите си, така и обикновения човек с безграничното си въображение. Само едно нещо никога не се променя – творбите му винаги носят едно вълнуващо усещане за откъсване от реалността, те са един красив и приветлив остров от зеленина, който откъсва човек от белите стени, високите сгради, скучния под и бетона.

Вижте част от уникалните му творения и се пренесете в неговия свят за няколко минути!

Снимки: Azuma Makoto

Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"
Код "зелено"