Еко зона: Как намалих въглеродния отпечатък в ежедневието си

  • Сподели:
Еко зона: Как намалих въглеродния отпечатък в ежедневието си

Малък манифест за по-етично (екологично) ежедневие.

Според него самолетните полети са причина за 2,5 % от общите емисии всяка година. Така всеки, който лети със самолет, значително увеличава своя въглероден отпечатък. В нито един момент не съществува алтернатива. Но често има. Четох съответната статия за "срама от полета" (Flugscham) при полет от Атина до Санторини. Полетът е едва 25 минути. Докато се качите на борда, вече сте излезли. Моят срам. Можех да се кача на ферибота.

През това лято на климатични промени, когато горещите вълни, пожарите и наводненията превръщат екстремното време в новата нормалност, все по-често си мисля за това как не мога да се срамувам от изборите, които правя в ежедневието си. Не от истерично екологично морализаторство, а за да мога поне да кажа, че съм последователна във възгледите си.

Ето десет причини, поради които спя (сравнително) спокойно нощем:

1. Нямам кола. Придвижвам се с обществен транспорт или споделям рутинни маршрути. Когато имам нужда от кола за пътуване, наемам такава.

2. Не ям месо (от 25 години). Червеното месо вреди на околната среда 100 пъти повече, отколкото вегетарианската диета.

3. Рядко изхвърлям храна. Правилно пресмятам какво ми е необходимо за храна за една седмица. Става ми лошо от това да гледам как плодовете гният, а млякото е с изтекъл срок на годност в хладилника ми. Също така вече не се притеснявам да искам от ресторантите торбички за кучета.

4. Нямам климатик, а през зимата настройвам термостата на 19 градуса по Целзий.

5. Рециклирам дрехи, купувам втора ръка от магазини за винтидж дрехи и избягвам бързата мода.6. Не оставям включени светлини в помещения, които не използвам. Преди го правех през цялото време.

7. Вземам си бързи душове.

8. Избягвам да използвам асансьори.

9. Имам растения на балкона си, които донякъде понижават температурата в апартамента.

10. Опитвам се да използвам платнени торбички за пазаруване (понякога забравям да си взема такава, признавам си) и като цяло избягвам сламките (не само отвратителните пластмасови, но и хартиените, които се топят и пробиват).

Очевидно е, че този декрет не е нито панацея, нито модел за подражание, който да се следва. Всеки може да избере различни аспекти от ежедневието си, за да прояви своята чувствителност към околната среда. Това, което е сигурно, е, че след това мрачно лято едва ли можем да продължим с познатите си навици, сякаш нищо не е наред.

Автор: Чуждо Зайче