Под дебела сянка

  • Сподели:
Под дебела сянка

Всички обичаме да четем класации – най-скъпите десерти, най-бързите коли, най-богатите хора, най-високите сгради и така нататък, и така нататък. Особено интересни са първите места, първите 10, първите 100… Просто човек обича победителите – както  в буквален, така и в преносен смисъл.

Това са класации, които ни пренасят в друг свят, които ни карат да помечтаем или дори ни амбицират. В случая обаче ще разберете за първото място на една класация, която радва окото дори само на снимки, но като допълнение дава пример и при добро желание и постоянство е реализуема и приложима навсякъде.

Става въпрос за най-красивата улица! Но какво ли включва тази титла – исторически обекти, туристически атракции, съвременни сгради, нови технологии? Всъщност, улица Rua Gonçalo de Carvalho, макар и дълга само 500 метра, е по-естествена, необременена и близко до природата повече от всяка друга!

Разположена в бразилския град Порто Алегре, тя е на повече от 80 години и е преживяла какво ли не. Това е впечатляваща улица, която образува истински зелен тунел от над 100 дървета Tipuana, които достигат до седмия етаж на някои от сградите.

При поглед отгоре преплетените корони на дърветата изглеждат като плътен зелен килим, а под тях разходката е прохладна и нещо повече – тя олицетворява години труд, грижи и закрила от страна на местните жители, които се предават от поколение на поколение. Именно благодарение на техните ценности, упоритост и постоянство, от 2006 г. насам тази улица се слави като най-красивата.

Тя многократно е била под заплаха от частично или цялостно изсичане заради строежи на молове, паркинги и други причини, но с подкрепата и борбата на гражданите е оцелявала всеки път. Ако не са били те и техните усилия да я предпазят и покажат на останалата част от света, тя едва ли щеше да съществува и едва ли щеше да е спечелила международното признание и почит.

Днес Rua Gonçalo de Carvalho е не само символ на връзката между съвременния свят и ценностите на миналите поколения, на връзката между човека и природата, но и официално е обявена за  "историческо, културно и екологично наследство на града".

Да й се насладим заедно, защото тя не е просто бетон, а кауза!

Под дебела сянка
При поглед отгоре преплетените корони на дърветата изглеждат като плътен зелен килим. Снимка: http://www.flickr.com, Adalberto CA
Под дебела сянка
Rua Gonçalo de Carvalho - най-красивата улица. Снимка: http://www.flickr.com, Adalberto CA
Под дебела сянка
Улицата образува истински зелен тунел от над 100 дървета Tipuana. Снимка: http://www.flickr.com, hostelportotche
Под дебела сянка
Красивите дървета многократно са били под заплаха от частично или цялостно изсичане заради строежи на молове, паркинги и други причини. Снимка: http://www.flickr.com, Roberto Filho
Под дебела сянка
Снимка: http://twistedsifter.com
Под дебела сянка
Снимка: http://twistedsifter.com
Под дебела сянка
Снимка: http://luiztrigo.blogspot.com
Под дебела сянка
Снимка: http://goncalodecarvalho.blogspot.com
Под дебела сянка
Снимка: http://www.facebook.com/DrResolve
Под дебела сянка
Снимка: http://pinterest.com
Под дебела сянка
Снимка: http://goncalodecarvalho.blogspot.com