Tesla Roadster: най-бързият екоавтомобил в света

  • Сподели:
Tesla Roadster: най-бързият екоавтомобил в света

Несъмнено едно от топ събитията за любителите на бързите скорости тази година беше представянето на новата "Тесла Роудстър" (Tesla Roadster) през ноември. Това, което го прави толкова изключителен, е не само невероятният му дизайн и електрическото захранване. Преди всичко той бе обявен за най-бързия сериен автомобил в света.

Новата "Тесла Роудстър" ускорява от 0-100 км. за рекордните 1.9 секунди, рекордьор е и в ускорението от 0-160 км/ч, което постига само за 4.2 секунди. Максималната скорост, която достига е 400 км/ч, като тук говорим само за базовия модел.

Автомобилът влиза в масово производство през 2020 г., но вече може да се поръчва с капаро от 50 000 долара. Цената на "Тесла Роудстър" ще бъде около 200 000 долара като това го прави най-скъпият електромобил в света. Въпреки това, що се отнася до изключителните му възможности, които ще получите за тази сума, "Тесла Роудстър" всъщност е един доста изгоден спортен автомобил.

Основният конкурент, с който го сравняват е "Бугати Чирон", от който не само че "Тесла Роудстър" е по-бърза, удобна и не замърсява околната среда, но и в пъти по-евтина. За "Бугати Чирон" ще платите около 3 милиона долара, като той ще ви харчи по 22 литра бензин на 100 км (осреднен градски и извънградски разход).

Нещо повече: "Тесла Роудстър" може да измине близо 1000 км само с едно зареждане на батерията, която е с капацитет 250 кВт/ч. Това го прави първият електромобил, който може да измине такова дълго разстояние с едно зареждане и при висока магистрална скорост. За сравнение при максимална скорост "Бугати Чирон" може да достигне дъното на 100-литровия си резервоар само за 7 минути.

Друго високо конкурентно предимство, което Илон Мъск изтъкна при представянето на новата серия на "Тесла", беше вместимостта. За разлика от много спортни автомобили, включително "Бугати Чирон", "Тесла Роудстър" спокойно може да побере 2-ма души и на задната си седалка. И не само това: въпреки че на пръв поглед може да влезе в графа "типично спортно кабрио", тя притежава и друга високофункционална характеристика: голяма вместимост на багажника.

Целта на създаването на "Тесла Роудстър", както самият Илон Мъск казва, е да удари поредния звучен шамар на бензиновите коли. "Тесла Роудстър" е по-бърза, по-изгодна и по-екологична. Тя не отстъпва по нищо на останалите спортни коли, като дори ги превъзхожда с минималистичния си дизайн, изисканост и уникалност. "Тесла" тенденцията или с други думи карането на стилен и иновативен екоавтомобил е вече широко разпространена сред звездите, особено тези, които са върли привърженици на опазването на околната среда.

Този модел карат Мат Деймън и Леонардо ди Каприо, а редица други известни личности като Уил Смит, Камерън Диаз, Бен Афлек, Стивън Спилбърг притежават модел S. С увеличаването на масовото му производство, конкурентноспособността, усъвършенстването на технологията и намаляването на цената много скоро "Тесла" може да завземе и пазара на средностатистическия потребител, като по този начин даде своя принос за глобалната промяна в полза на околната среда.

Снимки: netcarshow.com

Tesla Roadster: най-бързият екоавтомобил в света
Tesla Roadster: най-бързият екоавтомобил в света
Tesla Roadster: най-бързият екоавтомобил в света
Tesla Roadster: най-бързият екоавтомобил в света