ТОП 5 еко държави

  • Сподели:
ТОП 5 еко държави

Въвеждането на нов начин на мислене и на нов еко стил на живеене е двупосочна улица – усилия трябва да се полагат както от всеки от отделен индивид, семейство, домакинство, така и от държавата, която да насърчава и улеснява  "зеленото" поведение. Докато за някои държави на този етап мисията е почти невъзможни, други дори се състезават за "Цели за развитие на хилядолетието ". Критериите включват освен преборване с бедността и опасните болести, но и увеличаване на устойчивите екосистеми.

За може екологичният напредък да бъде измерен, на помощ идва EPI (Environmental Performance Index) – индекс за измерване на ефективността на зелената политика на дадената страна по отношение на природните ресурси, биоразнообразието, замърсяването, климата и други.

За 2013 г. топ 5 в класацията от общо 132 държави са:

1. Швейцария. Това е държавата, която се счита за екологично най-стабилната в света! Въпреки това нацията не е спира да се развива в това отношение. За да подпомогне по-бързата промяна в поведението на населението, швейцарското правителство въвежда сериозни глоби за изхвърлянето на отпадъци. Индексът на страната, равняващ се на 76.69 от общо 100 говори за високото качество на водните и горски ресурси, чистотата на въздуха, биоразнообразието и т.н. , както и положителният ефект на съвкупността от фактори върху здравето на човека.

ТОП 5 еко държави

Швейцария. Снимка: eatours.com

ТОП 5 еко държави

Швейцария. Снимка: hdwallpapers.in

ТОП 5 еко държави

Швейцария. Снимка: bedazle.com


2. Латвия.  Латвийците усилено опазват чистата си и дори почти непокътната околна среда. Основна роля имат множеството варианти за еко туризъм, които сближават човека с природата. За всеки желаещ има най-различни хобита на открито – наблюдаване на птици, разходки в гората и други.

ТОП 5 еко държави

Латвия. Снимка: englishrussia.com

ТОП 5 еко държави

Латвия. Снимка: englishrussia.com

ТОП 5 еко държави

Латвия. Снимка: e-architect.co.uk


3. Норвегия. Основната борба на третата в класацията нация е срещу глобалното затопляне и последиците от него.  Норвежкото правителство е насочило усилията си към намаляване на въглеродния отпечатък.

ТОП 5 еко държави

Норвегия. Снимка: pointsandtravel.com

ТОП 5 еко държави

Норвегия. Снимка: onebigphoto.com

ТОП 5 еко държави

Норвегия. Снимка: getintravel.com


4. Люксембург. Четвъртото място заслужено заема Люксембург, който може да се похвали с много добро състояние на природата. Това не е и случайно, имайки предвид иновативното мислене в "зелената" сфера. Тази държава има свой "Център за технологии за околната среда", който работи в области като еко-дизайн, възобновяеми енергийни източници, анализ на жизнения цикъл и еко-строителство.

ТОП 5 еко държави

Люксембург. Снимка: top10share.com

ТОП 5 еко държави

Люксембург. Снимка: visitluxembourg.com

ТОП 5 еко държави

Люксембург. Снимка: butlercain.com

5. Коста Рика.  Правителството на Коста Рика се е посветило да стане пример за използване на възобновяеми източници на енергия.  До 2021 г. целта  е да се превърне в държава с неутрален въглероден отпечатък.  Интересен факт е, че в продължение на години Коста Рика обезлесяваше големи площи, за да предостави достатъчно земя за селско стопанство.  Въпреки това, вече осъзнала грешките си, нацията се е съсредоточила върху повторното залесяване на земите си чрез засаждане на повече от 5 милиона фиданки за период от 5 години. Все пак, макар и само 0.3% от площта на Земята, Коста Рика държи 5% дял от биоразнообразието на планетата ни. Нещо повече, 25% от Коста Рика са национални паркове и защитени територии!

ТОП 5 еко държави

Коста Рика. Снимка: truenomads.com

ТОП 5 еко държави

Коста Рика. Снимка: truenomads.com

ТОП 5 еко държави

Коста Рика. Снимка: news.nationalgeographic.com

ТОП 5 еко държави

Коста Рика. Снимка: livinglifeincostarica.blogspot.com

До момента за 2014 г. Швейцария отново заема първо място с още по-високо EPI=87.67, следвана от Люксембург, Австралия, Сингапур и Чехия. Накрая на 2014 г. отново ще проследим екологичния напредък на тези държави и успехите им в сферата!

През 2013 г. България заема 42-ро място с EPI 54.27, а през 2014 г. стойността на индекса е 64.01!