Новата детска книга на Матю Макконъхи съдържа много мъдрост и за възрастните

  • Сподели:
Новата детска книга на Матю Макконъхи съдържа много мъдрост и за възрастните

Най-новото издание на носителя на "Оскар", "Просто защото", споделя любимите му житейски уроци под формата на закачливи куплети.
Матю Макконъхи споделя поетична мъдрост в най-новата си детска книга "Just Because". Издавана от Penguin Random House и илюстрирана от Рене Курила, книгата от 32 страници съдържа игриви житейски уроци под формата на куплети, създадени за деца на възраст от 4 до 8 години - но читателите от всички възрасти могат да вземат няколко добри съвета.

В интервю за предаването Morning Edition Макконъхи обясни как се надява книгата да предизвика разговори между родители и деца и да вдъхнови възрастните да дадат воля на детето в себе си. ''Just Because'' е втората книга на Макконъхи след бестселъра на "Ню Йорк Таймс" - мемоарите му ''Greenlights'', издадени през 2021 г.

Макконъхи продължава: "Книгата показва противоречията, които всички ние имаме със себе си, един с друг и разбирането на човешките взаимоотношения.''

53-годишният актьор е баща на три деца (на 15, 13 и 10 години), които казват, че от години им внушава идеите на книгата.

"Един от куплетите гласи: "Това, че ти си хвърлил сянка, не означава, че аз съм извън слънцето. И това, че са ме затворили, не означава, че не съм победил".

Когато е бил малък, Макконъхи си спомня, че винаги е искал да бъде по-възрастен. Но сега, когато е на 53, му се иска да не е такъв. И иска собствените му деца да не бързат да пораснат твърде рано.

Макконъхи е в авторски режим. През 2020 г. той написа мемоарен бестселър, "Greenlights", разходка в съзнанието му, съставена от размисли за целия му живот. Сега актьорът, който живее със съпругата си Камила Алвес Макконъхи и трите им деца в Остин, Тексас, е дестилирал философията си - дори личността си - в детска книга.

"Само защото можеш да го направиш, не означава, че трябва да го направиш. Това, че не си успял, не означава, че си се провалил. Това, че не ви чуват, не означава, че нямате глас. Това, че те следват, не означава, че не си лидер. Само защото седя спокойно, не означава, че не съм зает. Това, че имаш злато, не означава, че си спечелил", предлагат други куплети.

В известен смисъл "Просто защото" прилича на манифест. "На моите деца, на вашите деца и на детето във всеки от нас", гласи посвещението на последната страница. "Всички ние сме толкова млади, колкото никога няма да бъдем, така че нека просто да продължим да се учим".

''Това е и нещо като Роршах: Покажете тази книга на когото и да било, възрастен или дете, и ще получите различна реакция. 
Никой не обича да получава съвети. Аз не понасям да получавам съвети. Казваш ми какво да правя и това е добър начин да ме накараш да направя обратното. Но ако хвърлиш отворен куплет, това поставя ситуацията в рамка. Всеки има своя лична, субективна история и може да вложи себе си в нея по напълно оригинален начин. Парадоксът е труден за възприемане от един ум, не само от млад. Детската книга е по-лесно място за изразяване на определен вид нюанси. Ето защо за мен беше освобождаващо да отида там'', споделя Макконъхи.