Пеле: ''Когато почина, ще съм щастлив, защото съм се опитал да дам най-доброто от себе си''

  • Сподели:
Пеле: ''Когато почина, ще съм щастлив, защото съм се опитал да дам най-доброто от себе си''

Едсон Аранчис до Насименто, по-известен като Пеле, почина на 29 декември 2022 година, а ние решихме да ви предложим едно интервю в компанията на покойната бразилска легенда, определян като най-добрия футболист на всички времена, но и преди всичко един земен и нормален човек.

Трудно ли е да не се възгордееш, когато си най-добрият в нещо?

- Дразнех се с другите деца, защото играех по-добре от тях. Тогава баща ми каза:

"Недей да се дразниш с децата, защото Бог ти е дал дарбата да играеш футбол. Ти не си направил нищо. Това беше подарък от Бога. Трябва да уважаваш хората, защото е важно да бъдеш добър човек преди всичко останало. Отсега нататък трябва да бъдеш този пример."

Едва ли само Бог има заслуги за този подарък. Да бъдеш на върха на играта трябва да е и тежка работа.

- Разбира се, работата е много, много важна. Точно това имаше предвид баща ми: Бог ти е дал дарбата да играеш футбол, но това е подарък. Трябва да уважаваш хората и да работиш здраво, за да си във форма. И аз тренирах много упорито. Когато другите играчи отиваха на плажа след тренировка, аз бях там и ритах топката. Друга моя философия, е, че ако съм добър играч, ако имам дар от Бога, но нямам физическото състояние да тичам по терена, какво ще правя тогава?

Чувствал ли си някога, че способностите ти са свръхчовешки?

- Не, всички ние сме човешки същества. Трябва да се доверя на нещо, което ми дава сила, трябва да вярвам в нещо, но в кариерата си имам много моменти, които не мога да си обясня с Бог.

Отидохме в Африка и спряхме войната, защото хората дойдоха да видят как играе Пеле. Те спряха да воюват. Просто Бог не може да обясни това. Невъзможно е да знам защо - но те спряха войната. Когато свършихме мача и си тръгнахме, те продължиха да се бият.

Коя беше тази държава?

- Нигерия.

Винаги ли сте знаели, че ви е писано да постигнете големи успехи?

- Първата Световна купа, която си спомням, беше през 1950 г., когато бях на 9 или 10 години. Баща ми беше футболист и имаше голямо празненство и когато Бразилия загуби от Уругвай, видях баща ми да плаче. Бях с всички деца и попитах: "Защо плачеш?". Баща ми каза: "Бразилия загуби Световната купа". Тогава аз се пошегувах и му казах: "Не плачи, един ден, аз ще спечеля Световната купа за теб". Осем години по-късно, през 1958 г., вече играех за Бразилия, когато спечелихме Световната купа в Швеция.

Никак не е зле.

- Това е нещо, което трудно може да се обясни. Не знаех защо съм там, но бях избран. Бях само на седемнайсет години...

Осъзнавахте ли какво влияние ще окаже тази победа върху Бразилия?

- По онова време никой не беше отбелязал Бразилия на картата и изведнъж Бразилия се превърна в огромна футболна нация. Бях много горд, защото направих Бразилия известна по целия свят. Сега с новите технологии момчетата вкарват гол, тичат зад вратата и казват в камерите: "Мамо, обичам те" и целият свят може да види това.

По мое време нямахме телевизия, нямахме такъв вид комуникация. Мачът беше завършил същата вечер и на следващия ден трябваше да отидем по радиото в Швеция, за да говорим по радиото в Бразилия и да кажем: "Мамо, спечелихме". Виждате разликата в живота, който имаме сега. Никога няма да забравя това.

Какво друго се промени във футбола оттогава?

- Играта е една и съща. Но преди пътувахме цяла година, за да ни плащат. През януари и февруари пътувахме в Латинска Америка, играехме и ни плащаха. А през лятото пътувахме из Европа и ни плащаха. Сега има спонсори и играчите не трябва да пътуват. По мое време ние дадохме футбол на света. Сега подходът е различен.

И отчасти благодарение на това, че пътувахте, футболът се превърна в най-великият спорт в света.

- Което е причината, поради която бих могъл да бъда пример за младежите. Когато почина, ще съм щастлив, защото съм се опитал да дам най-доброто от себе си. Моят спорт ми позволи да постигна много, защото е най-големият спорт в света.

Смятате ли, че бразилският отбор ще спечели Световната купа на родна земя през следващата година?

- Това е игра, така че е трудно да се предвиди, но не се съмнявам, че Бразилия разполага с най-добрите играчи. За съжаление бяхме с Мано Менезес, който беше треньор в продължение на две години и половина.

Какво мислите за новия треньор Сколари?

- С новия треньор може би ще успеем да съберем хубав отбор. Надявам се, че със Сколари ще имаме страхотен отбор за Световното първенство. Но за съжаление, проблемът на Бразилия е, че имаме страхотни играчи, но нямаме отборна работа, както преди. Имаме добри играчи, но те не играят екипно. Дори Пеле не играе сам. Имахме много други играчи: Жаирзиньо, Тостао, Клодоалдо, Жерсон, Ривелино. Това беше добър отбор, добри играчи. Неймар трябва да има отбор...

Имаме ли Пеле в днешно време?

- Нов Пеле? Никога няма да има нов Пеле, защото баща ми и майка ми затвориха машината. (Смее се)

Кой е любимият ви играч в наши дни?

- През последните години това беше Зидан, а след него дойдоха Кройф и Еузебио. Неймар е отличен играч, но трябва да натрупа повече опит и да играе в чужбина. И разбира се, Меси и Роналдо също са добри.

В момента Меси е този, който може да бъде победен, защото е най-добрият играч от почти десет години. Има много велики играчи, но много от тях блестят за една или две години и след това изчезват. Да имаш велик играч в продължение на десет години - това е по-важно.