Роджър Федерер - един джентълмен, който написа историята на корта

  • Сподели:
Роджър Федерер - един джентълмен, който написа историята на корта

Историческата, вдъхваща страхопочитание кариера на Роджър Федерер приключи в петък вечерта в Лондон – в това, което вероятно ще бъде най-гледаният тенис мач на двойки за всички времена – когато той и неговият партньор Рафаел Надал (известен още като Отбор Европа) паднаха от американците Джак Сок и Франсис Тиафо в Laver Cup.

Ежегодният турнир Laver Cup, съоснован през 2017 г. от Федерер и неговата управляваща компания, TEAM8, изправя най-добрите европейски играчи срещу най-добрите играчи от останалия свят, като отборът на Европа е треньор на Бьорн Борг, а отборът на света - треньор на Джон Макенроу.

''Исках това да се усети като празник'', каза Федерер.

Откакто Федерер обяви намерението си да се пенсионира - след повече от 1500 мача за 24 години като професионалист и заяви, че това ще бъде последният му мач, светът на тениса изрази своята признателност и уважение.

Напълно разбираемо, защото 41-годишният Федерер, бе първият и, според мнозина, най-великият от така наречената Голяма тройка на тениса (заедно с Надал и Новак Джокович), масово считани за най-добрите играчи в тениса.

Двамата са спечелили 63 турнира от Големия шлем за две десетилетия и са доминирали в топ класациите в спорта.

Никой не се движеше с по-привидна лекота и бързина. Никой друг не успяваше да произведе почти никакъв удар от която и да е страна, от топспин форхенд до нокаут воле и точен сервис.

В трогателно видео непосредствено след мача Макенроу нарече Федерер ''Баришников на тениса''.

Никой не се отнасяше към опонентите си, както и към играта на тенис и нейната легендарна история, с повече уважение. Неговата фондация Роджър Федерер, която основно фокусира усилията си върху ранното обучение и образование както в Южна Африка, така и в Швейцария, също говори много.

Тенис професионалисти, както активни, така и пенсионирани, и фенове напълниха лондонската O2 Arena за събитието. И ако не можеха да присъстват лично, почти всички в света на тениса се включиха, за да гледат как се пише историята.

Силно емоционалният Федерер благодари на публиката, феновете си и семейството си с обичайната си грация.

''Това беше перфектното пътуване'', каза той през сълзи. ''Бих направил всичко отначало.''

Благодарим ви, Роджър Федерер! Беше привилегия да станем свидетели на вашата непоколебима игра!

 

Предлагаме ви и Тенис легендата Роджър Федерер обяви, че се пенсионираМайкъл Джордан е най-скъпоплатеният спортист с 2,62 млрд. долара печалби от кариерата си''Славата така и не стигна до мен'' - Леброн Джеймс