Значението зад татуировките на Златан Ибрахимович

  • Сподели:
Значението зад татуировките на Златан Ибрахимович

Дясна китка, ръка и бицепс

На дясната китка на Златан Ибрахимович има цифри, наречени "кодът на Златан Ибрахимович". Те се отнасят до рождените дати на мъжките членове в семейството му. Цифрите символизират баща му Сефик, покойния му брат Сапко, другия му брат Александър и дните, в които са родени двамата му синове Максимилиан и Винсент. Върху горната част на дясната му ръка с мастило с арабски шрифт са изписани имената на двамата му синове. На десния бицепс е изписано "Sefik". 

На дясната му ръка е изобразен маорски племенен символ. Той трябва да защитава него и семейството му, както и да носи просперитет и късмет.

Лява китка и бицепс

На лявата му китка има две карти за игра: ''Ace of Hearts''. Върху асото на сърцата е изписана буквата "Н", която се смята, че е в чест на съпругата му Хелена Сегер. Асото е символ на късмета.

На лявата си китка Ибрахимович е изписал рождените дати на майка си Юрка и сестра си Санела. За разлика от мъжете, жените в живота на Златан са поставени от лявата страна, защото определено са много по-близки до сърцето му, а мъжете са от дясната страна, защото шведската суперзвезда вярва, че това олицетворява твърдостта. На левия му бицепс може да се види името на майка му, изписано с арабски шрифт - Юрка.

Ребра

На дясната страна откриваме красив червен дракон. Този дракон стои, за да се похвали с войнствената му личност. Също така се смята, че е възникнал в японската култура. Драконите са добър знак, тъй като символизират издръжливост, стабилност и решителност.

Драконът е едно от най-старите и многозначните същества-символи в китайската култура. Той преплита в себе си различни митологични представи и в облика си обединява много напълно различни същества. За разлика от западната култура, в източната той не се смята за зло същество. Той вдъхва страхопочитание и всъщност е добро създание, което носи късмет и богатство. Драконът е символ на мъжката сътворяваща природа Ян, а също така се превръща в символ на властта и бива поставян върху облеклото на императорското семейство и благородниците. Той става символ на императора (天帝 tiāndì – Сина на Небето) от епохата на династия Хан (206 пр. Хр.–220 сл. Хр.).

Стомах

Както казва Златан Ибрахимович, тази татуировка се появява само когато има тен - и е първата му подобна. Той обяснява: "Първата татуировка, която си направих, беше името ми през кръста с бяло мастило. Вижда се само когато имам тен. Беше главно тест."

Отстрани на тази татуировка Златан е изписал с мастило посланието: "Само Бог може да ме съди". За тази татуировка Ибра уточнява:

"Можеха да пишат каквото си искат във вестниците. Да крещят каквото си искат от трибуните. Но нямаше да могат да ме докоснат. Само Бог може да ме съди! Това ми хареса. Трябва да вървиш по своя собствен път, затова си татуирах тези думи."

Лява и дясна лопатка

На лявото рамо на Златан Ибрахимович има татуировка със сива рибка кои. Важен тук е цветът, тъй като сивите кои се смятат за диви, за разлика от оранжевите, които се размножават в езера. Коите могат да плуват срещу течението и в книгата си Ибрахимович казва, че е избрал рибата, защото тя "върви срещу течението". По принцип рибата кои е символ за преодоляване на препятствия. Препратката към нея може да бъде направена по начин, по който тя плува и сред силни течения.

На дясната лопатка има перо, за което се твърди, че е от орел. Орелът е символ на издръжливост, сила и смелост. Изглежда, че произходът му е от коренното население на Америка. Също така на дясната лопатка можем да видим изображение на будистки монах, наречен ''Yant Prajao Khao Nirote''. Символиката зад тази татуировка, е, че тя предпазва от страдание.

Долна част на гърба

Тук откриваме "Витрувианският човек" на Леонардо да Винчи. Той изобразява идеализма в човешките пропорции, а оригиналната картина датира от около 1490 г.

Гръб

Върху тялото му виждаме още една будистка черта. Тя представлява петте елемента - вятър, вода, огън, въздух и творческо възприятие, и е известна като "Петте лица на Дева" (Five Deva Faces Yantra). Татуировките на Ибра някога са му носили и неприятности. Той е бил инструктиран да не сваля тениската си преди сблъсъка на Пари Сен Жермен с Челси от последния 16-и кръг на Шампионската лига. 

Временни

Ибрахимович си сложи временни татуси на 15 души, станали жертва на глада, за да привлече вниманието към световния глад. След победата срещу френските съперници той свали фланелката си, за да разкрие имената им, с цел да хвърли яснота върху Световната програма по прехрана на ООН. Тогава Ибрахимович обяснява: "Когато свалих фланелката си срещу Каен, всички ме питаха какви са тези нови татуировки. Имах 15 временни татуировки по тялото си, те са имената на истински хора, които страдат и гладуват по света. Татуировките вече ги няма, но хората все още са тук. Надявам се, чрез мен да научите за тях.''

Но шефът Лоран Блан тогава казва на свой ред: "Ако целта му е била да покаже татуировките си, то тя е проработила, защото попадна на първа страница на всеки уебсайт в света, така че в този смисъл стратегията му е била много успешна за него и за фондацията. Но действията му ни струваха жълт картон."

Класен играч като Златан, обаче не се страхува да поема рискове, както и да носи техните последици.