5 храни, на които да наблегнете през есента

  • Сподели:
5 храни, на които да наблегнете през есента

Есенният период е изключително благодатен за настинки и вируси, от които никой не е застрахован. Но консумирайки редовно някои естествени продукти, поне може да намалим шанса им да ни сграбчат и да ни накарат да се тъпчем с лекарства.

Ето 5 изключително полезни храни, които трябва да присъстват в менюто ни всяка седмица. Някои дори може да ги консумираме и всеки ден.

Снимки: pixabay.com

5 храни, на които да наблегнете през есента

Червено цвекло

Цвеклото е изключително богато на витамини, както и на фосфор, йод, желязо, калций, калий. То е много полезно, защото изчиства организма от токсини.

Може да го консумирате сурово или варено – добавете настъргано сурово цвекло в салата, нека бъде един от продуктите, от които ще направите прясно изцеден сок (например в комбинация с ябълка и морков).

Вареното цвекло може да наложите с чесън, магданоз, олио и оцет и всеки ден да хапвате по няколко парченца.

5 храни, на които да наблегнете през есента

Ряпа

Прясната ряпа съдържа витамините Е, РР, С, каротин и растителни белтъци. Консумирането на ряпа води до повишаване на имунитета, което е особено важно за есенните месеци.

Ряпата е мощно средство срещу ежедневния стрес, а сокът й често се използва и при настинка. Ако имате кашлица, може да си направите отвара или да я консумирате настъргана.

5 храни, на които да наблегнете през есента

Целина

Целината също е богата на много витамини, както и на важни минерални вещества. Подобно на цвеклото, целината ефективно изчиства организма от токсини.

При готвене целината запазва голяма част от хранителните си качества, така че изберете няколко рецепти и задължително я включете в есенното си меню.

5 храни, на които да наблегнете през есента

Джинджифил

Джинджифилът е безценен природен дар, великолепен продукт, стабилизиращ имунната система. Той е богат на редица полезни вещества - В витамини, фолиева киселина, витамин С, калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий, цинк и др.

Пикантният джинджифил мобилизира мозъка, помага при главоболие, травми, болки в гърба. Начините на употреба са разнообразни – направете си чай от него, като го настържете или нарежете на парченца, обогатете вкуса на ястията, използвайки го като подправка или си направете така популярните джинджифилови сладки.

5 храни, на които да наблегнете през есента

Червени боровинки

Червените боровинки са страхотен антиоксидант, богати на витамин С и калиеви соли. Консумацията им ще ни помогне да предотвратим настинките и гриповете, които са толкова упорити през есента.

Те са подходящи и по време на диета, тъй като са пълни с органични киселини, които помагат разтварянето на мастните депа в тялото. Спомагат за намаляването на теглото чрез подобряване на кръвния поток и подпомагат смилането на храни с високо съдържание на мазнини.