5 храни, причиняващи рак

  • Сподели:
5 храни, причиняващи рак

Отдавна науката е доказала пряката връзка между най-големия бич на модерното общество - ракът и храната, която консумираме ежедневно. В днешния свят, в който почти всичко е отгледано в изкуствени условия, приготвено като полуфабрикат и консервирано с помощта на химични вещества, е почти невъзможно да говорим за чиста храна, но има продукти, които са направо отрова, с която ние съзнателно се убиваме бавно.

HighVewArt.com подбра 5 храни, които са най-големите виновници за развитието на онкологичните заболявания.

1. Газираните напитки

Газираните напитки и най-вече тези, които според етикета са без захар, са толкова вредни, че раковите клетки буквално се хранят от тях.

Аспартамът - един от най-разпространените изкуствени подсладители, причинява редица заболявания, включително вродени малформации и рак.

Сукралозата (Sucralose, Splenda или Е955) е сравнително нов, термоустойчив, силен подсладител, който напоследък се използва все по-често в направата на много напитки и хранителни продукти. Той също е свързан с развитието на ракови клетки.

2. Колбасите

Както натриевият нитрит, така и натриевият нитрат, които се съдържат в преработените месни продукти, могат значително да увеличат риска от рак. Консерванти и огромни количества сол - това са само част от другите неща, които поглъщаме, когато консумираме вакуумирани меса.

Съпоставката, която учените правят е, че ако един човек всеки ден яде хот дог или хамбургер, ще живее 20 години по-малко. Това е далеч по-опасно, отколкото ако пуши, но е вегетарианец.

Специалистите препоръчват да купуваме само месо, за чийто произход сме сигурни.

3. Рибата от развъдници

Рибата от развъдници е друга храна, която може да стимулира развитието на ракови клетки. Според д-р Дейвид Карпентър - директор на Института за здраве и околна среда в университета в Олбъни, в култивираната риба липсва не само витамин D, но и много често тя е замърсена с канцерогенни химикали, ПХБ (полихлорирани бифенили), пестициди и антибиотици.

Същата констатация важи и за пилетата, които са отгледани във ферми. Пилешкото е изключително полезно месо, но ако самото пиле е отгледано на свобода и хранено с естествена храна, така както баба ни го прави на село.

4. Хидрогенираните мазнини

Другият голям убиец са хидрогенирани мазнини, които най-често се използват в преработените храни, тъй като повишават вкусовите им качества и ги правят по-дълготрайни. Често се бъркат с трансмазнините от животински произход, но са далеч по вредни от тях. Хидгрогенираните мазнини променят структурата на клетъчните мембрани и са отговорни за много видове рак.

Когато ядете бутер баничка, кроасан или шоколадово изделие и усетите, че нещо ви лепне по небцето и зъбите, може да сте сигурни, че сте попаднали на този тип мазнини, които масово се използват като заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия и на кравето масло в бутер тесто.

5. Пуканките

Пуканките също се нареждат в списъка на най-канцерогенните храни. Всъщност самите пуканки не причиняват рак. Вредата идва от торбичките, в които се продават и "пукат". Те са направени от изключително вредни, канцерогенни химикали, които водят не само до безплодие, но и до рак.

Не трябва да забравяме и за чипса, който съдържа акриламид - опасното канцерогенно вещество, съдържащо се в пъти над допустимата доза в уж пържените картофки.

Може и да не е новина за вас, но чипсът не се прави от истински картофи. Съставки като ориз, пшеница, царевица и картофени люспи се смесват, за да се получи тесто, което се оформя в калъпи, в добре позната ни форма. След това се пържат в горещо олио, сушат се, а на финала се овкусяват с различни подправки.