Ако искаш да промениш нещо в живота си - започни с храната!

  • Сподели:
Ако искаш да промениш нещо в живота си - започни с храната!

Днес ми се иска да поговоря за моментите, когато губим мотивация. Когато сме малко сърдити на живота, защото не ни дава това, което искаме. Моменти, когато се чувстваме като в черна дупка, защото нищо не се развива по план. Напротив, сполетяват ни само беди.

И аз имам такива моменти. Всеки има. Дали ще бъде нещо, свързано със здравето или с работата, дали се чувствате отчаяни, защото сте качили няколко килограма, а уж бяхте на диета. Помнете, че всичко си има решение. Какво правя аз, когато съм в такава черна дупка и сякаш нищо не върви както трябва?

Обикновено съм сърдита на целия свят за около една седмица. Под сърдита, имам предвид, че си стоя вкъщи и размишлявам върху живота. Накрая решавам, че ако искам да променя това, което ми се случва, трябва да променя нещо друго в живота си.

Първото, към което се обръщам винаги, е храненето. Много ми е интересно да наблюдавам живота си отстрани – понякога забелязвам невероятни неща. Като например, че когато храненето ми е хаотично и небалансирано, всичко, което се случва около мен, изглежда по същия начин.

Нямате идея как храненето може да въздейства върху ума ви. Ако режимът ви на хранене е чист, спретнат и подреден, ако не прекалявате с количествата и обратното – не си позволявате да оставате прекалено гладни и ако сте достатъчно постоянни, за да превърнете това в навик, ще се изненадате колко пространство може да се освободи в ума ви, което ще ви позволи да осмислите останалите си проблеми.

Когато се чувствам объркана, стресирана и не знам накъде да тръгна, когато искам промяна в живота си, но и аз не знам точно каква, обикновено променям първо храненето си. Балансирам го, изключвам вредните храни и се старая всеки ден да се храня по едно и също време.

Какви са ползите от това?

1. Енергия

Ако досега сте се хранили с "боклуци", тоест в менюто ви ежедневно са присъствали пържени храни, сладкиши, тлъсти меса, много хляб, колбаси, салами, прекалено много млечни продукти, нямате представа каква разлика може да изпитате в начина, по който се чувствате, ако ги ограничите.

Ако сте си мислили, че сте енергични, сега ще ви се прииска да изкачите Еверест и то два пъти... в един ден. Ще се чувствате леки, спокойни и щастливи. Само си представете как бихте усещали тялото си след месец или два, или може би година, ако продължите с това хранене.

2. Подобрявате здравето си

Тази енергия и това чувство на лекота не идват от само себе си. За да се усещате така, явно нещо в организма ви се променя.

За да функционира нашето тяло, са му нужни витамини, минерали и всякакви подобни вещества. Когато се храним лошо, то няма откъде да си ги набави и изпозлва своите запаси. Но ако продължаваме да не му даваме полезни вещества, в един момент тези запаси свършват.

Тогава тялото започва да извлича различни витамини и минерали от костите, ноктите, косата и още по-лошо – от различни органи в нашето тяло, докато в един момент просто няма откъде да си ги набави и точно тогава обикновено се разболяваме от нещо.

Ако се храним добре, хем можем да предотвратим този момент на разболяване, хем ще укрепим здравето си. Дори и запасите от полезни вещества в организма ни да са на изчерпване или вече да са изчерпани, променим ли храненето си, той много бързо ще си ги набави.

Първо ще укрепи тези неща, които най-много се нуждаят от тях, като например имунната система, като я направи способна да се справя с различните болести, които ни застрашават.

След като укрепи здравето ни, организмът започва да възстановява и някои по-второстепенни неща – например косата ни става по-здрава и блестяща, кожата по-мека и изчистена, излишните килограми изчезват и т.н.

3. Чувстваме желание за движение

Докато всичко в тялото ви се променя по този начин, ще забележите, че изпитвате все по-голямо желание да се движите. Разхожда ви се, танцува ви се, дори ви се тича. Направете го!

Движението е първостепенна нужда за тялото, защото това е естественият начин то да се изчиства от токсините. За да бъде пълноценна отделителната функция на клетките, много важна роля играе лимфата. Чрез движението на тялото ние активизираме и движението на лимфата, което значи, че клетките много по-лесно ще отделят токсините, които чрез лимфата се пренасят навън.

Досега може би не сме изпитвали тази нужда от движение, просто защото тялото ни е било в режим на пестене на енергия. Тъй като дори да сме му давали храна, ако тя се е състояла предимно от нещата, които изброих по-горе, това не би могло по никакъв начин да подхрани организма ни. Какво остава пък да го накара да се движи и да изразходва и малкото енергия, която му е останала.

Така се получава и парадоксът на наднорменото тегло – даваме на тялото си много храна (некачествена) и в същото време от цялото това количество храна имаме все по-малко енергия, не се движим и така всичко, което ядем, се натрупва като мазнини. Уж се храним много, преяждаме дори, а тялото остава гладно и жадува за нутриенти.

Има два варианта когато прекаляваме с вредната храна. Единият е апетитът ни да става все по-силен, защото тялото жадува за полезни вещества. Обикновено със засилването на апетита консумираме все повече вредна храна и се завъртаме в онзи порочен кръг, когато не можем да се откажем от сладкото например. И естествено в резултат на това качваме килограми.

Другият вариант е да започнем да губим апетит. Причината за това е, че тялото ни отказва да приема повече от вредните неща, които му даваме. Лошото е, че губим апетит и за полезните.

Това обикновено се случва на онзи тип хора, които "ядат каквото искат, а нищо не им се лепи". Да, наистина те могат да изядат цяла пица и един шоколад за обяд, но ако се вгледате по-внимателно, ще забележите, че режимът им на хранене е много некоординиран и често пропускат хранения.

Така външно изглеждат в добра физическа форма, но всъщност тялото им има отчаяна нужда от нутриенти и обикновено имунната им система е много слаба. В този случай отначало е трудно да промениш режима си, защото нямаш достатъчно апетит и не ти се струва нужно, тъй като си в добра форма. Но с промяната в храненето апетитът се възвръща на едно здравословно ниво и това по никакъв начин не означава, че ще натрупат излишни килограми. Просто ще увеличат енергията си и ще засилят имунната система.

4. Можем да мислим по-ефективно

В крайна сметка, колкото по-добре се чувства тялото ни, толкова по-добре се чувства и умът ни. Когато той не е обременен с излишни неща, свързани със здравето ни, когато клетките ни не се тормозят от излишни токсини, когато всичко в тялото ни върви гладко, ние можем да отделим много повече енергия за мислене.

Не се лъжете – за да фукнционира ефективно, мозъкът ни има нужда от толкова енергия, колкото и тялото ни за тренировка например. Когато имаме способност да разсъждаваме по-ефикасно и трезво, много по-лесно откриваме решенията на проблемите си, справяме се със задачите си, чувстваме се спокойни и уравновесени, имаме повече творческа енергия и ентусиазъм.

Не забравяйте, че всичко е свързано! Колкото повече развиваме тялото си, толкова повече развиваме и ума си! Дори само по тази причина си струва да живеем здравословно. В един момент ще видите, че нещата, които са ви тревожили преди, всъщност вече не ви се струват толкова непреодолими и страшни. Че светът не е онова мрачно място, за което говорехме в началото на статията.

Тъй че, ако ви се иска да промените нещо в живота си – най-добре започенете от храната! :)