Ароматно вино от Токай

  • Сподели:
Ароматно вино от Токай

Има едно кътче в Унгария, където ценителите на спиращите дъха гледки и ароматното вино с удоволствие могат да поседнат с чаша в ръка. Представете си топлите есенни лъчи, чаша, пъстрите поля и кехлибарените цветове. Токай – простиращ се по хълмовете на планината Земплин. Плодородните вулканични почви предразполагат за гледки от безкрайни лозя и сладкотръпчив вкус на ароматно вино.

Първите сведения за наличието на лозя в Токай датират още от ХII век, въпреки че някои историци считат, че още по времето на римлянте в района се е отглеждало грозде. Има и различни теории за произхода на името на региона. Според някои идва от славянското stokaj (стокай), което означава пресичане (т.е. сливане на реките Бодрог и Тиса). Други пък предполагат, че името произлиза от арменска дума за грозде.

Безспорен факт си остава, че районът е една от най-старите лозаро-винарски култури в света. В по-голямята си част се отглеждат сортовете фурминт, харшлевелю и жълт мускат. Червените вина не са сред фаворитите в Токай. През 1703 г. Ференц II Ракоци, принц на Трансилвания, подарява на крал Луи XIV подарък от многобройни бутилки с вино от Токай. Френският крал го нарича Vinum Regum, Rex Vinorum (Вино за крале, крал на виното), а думите му стават мотото в герба на Токай.

Превърнала се в световна туристическа дистинация, посетителите на областта могат отблизо да посетят накоя винарна в района, както и да дегустират на място прекрасните вина. 

Ароматно вино от Токай

Първите сведения за наличието на лозя в Токай датират още от ХII век. Снимка: visit-hungary.com

Ароматно вино от Токай

Токай – простиращ се по хълмовете на планината Земплин. Снимка: http://blog.uvinum.com

Ароматно вино от Токай

Районът е една от най-старите лозаро-винарски култури в света. Снимка: jfkwines.com

Ароматно вино от Токай

Снимка: slovakianwine.blogspot.com

Ароматно вино от Токай

Снимка: bbj.hu