Четири здравословни причини да пием горещ шоколад

  • Сподели:
Четири здравословни причини да пием горещ шоколад

Горещият шоколад е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, дегенерация на макулата, преждевременно стареене и дори може да намали риска от рак, тъй като се бори със свободните радикали в тялото.

Горещия шоколад е известен като специална здравословна напитка от XVI до XIX век, а понякога се е приемал и като лекарство. В днешно време хората не смятат горещия шоколад за лекарство, но го пият повече от всякога!

1. Повишава силата на мозъка

Проучването показва, че пиенето на горещ шоколад може да помогне за увеличаване на силата на мозъка, тъй като флавоноидите в горещия шоколад увеличават притока на кръв и кислород към него.

Ако искате да дадете тласък на паметта си, опитайте да пиете по две чаши горещ шоколад на ден. Не само че ще подобрите паметта си, но ще се погрижите и за настроението си. Просто се уверете, че не използвате твърде много захар в горещата напитка.

2. Той съдържа повече антиоксиданти

Според проучване, проведено от университета Корнел, горещият шоколад съдържа повече антиоксиданти от зеления чай и виното. Нещо повече - той е един от най-вкусните начини да заредите тялото си с антиоксиданти.

Горещият шоколад съдържа малко повече антиоксиданти от обикновения шоколад на блокчета.

3. Подобрява настроението

Тази вкусна напитка помага за борбата със стреса, тревожността и депресията. Горещият шоколад стимулира освобождаването на ендорфин, който помага да се подобри настроението ви и ви кара да се чувствате по-щастливи.

Единственият проблем е, че горещият шоколад може да съдържа големи количества захар, което не е добре за вашето здраве. Шоколадът съдържа захар и наситени мазнини, така че не може да си позволите да пиете повече от 2 чаши на ден.

4. Горещият шоколад – добър помощник в отслабването

Ако се опитвате да свалите няколко килограма, пиенето на горещ шоколад може да ви помогне да постигнете тази цел. Ако го приготвите сами вкъщи, горещият шоколад може да е вкусна и нискокалорична напитка, на която да се насладите на всеки път, когато изпитате шоколадов глад.

Плюс това, чаша нискокалоричен горещ шоколад помага за предотвратяване на приема на висококалорични и сладки храни като понички, сладкиши и торти.

Източник: Dama.bg

{GALLERY}

С канела или с ванилия, горчив или сладък, бял или кафяв – нека се запознаем с едни от най-успешните рецепти за горещ шоколад, препоръчани от Bg-damma.com:

Гъст горещ шоколад

Необходими са:

500 мл пълномаслено прясно мляко
250 г тъмен шоколад (с над 70% съдържание на какао)
50 г кафява захар
бита сметана
10 г картофено нишесте
Начупеният на малки парчета шоколад разтопете на умерен огън заедно със захарта и част от млякото. Добавете останалото мляко и нишестето и когато достигне нужната гъстота, го свалете от котлона. Консумирайте шоколада горещ с малко бита сметана за украса.

Горещ шоколад с канела и джинджифил

Нужни продукти:

150 г шоколад
3 суп. лъж. вода
700 мл пълномаслено мляко
½ ч. лъж. джинджифил
1 ч. лъж. канела
4 пръчици канела
Разтопете шоколада на водна баня заедно с водата. Прибавете млякото, настъргания джинджифил и канелата. Сервирайте в дълбоки чаши с пръчица канела, натопена в шоколадовия разкош.

Горещ шоколад в мед и ванилия

Необходими съставки:

750 мл прясно мляко
270 г шоколад
1 пръчица ванилия
3 суп. лъж. мед
Настържете шоколада и го смесете с 250 мл вода. След като се разтопи, включете млякото, меда и пръчицата ванилия. Сервирайте горещ, като поръсите и малко ванилия отгоре.

Бял горещ шоколад

Нужни са:

200 г бял шоколад
1 л прясно мляко
2 суп. лъж. шоколадов ликьор
1 пакетче ванилия на прах
рожков прах за поръсване
Разтопете на водна баня белия шоколад, добавете млякото и шоколадовия ликьор. Поръсете с малко ванилия и рожков при поднасянето.

Горещ шоколад с люта чушка

Необходими продукти:

110 мл пълномаслено прясно мляко
60 мл сладка течна сметана
½ ч. лъж. ситно смлян лют червен пипер
60 г млечен шоколад
Сгорещете на умерен огън млякото, течната сметана и лютия пипер. Прибавете начупения на парченца млечен шоколад и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Сервирайте шоколада още горещ с бишкота или с пълнозърнеста бисквита.

Снимка: ukrtourism.com

Четири здравословни причини да пием горещ шоколад