Готварски неволи след 17:30 часа

  • Сподели:
Готварски неволи след 17:30  часа

Ако щете вярвайте, аз съм уникална готвачка.
Наистина.
Знам, че закуските ми са добри (ще забравя за залепналите палачинки, суровите принцеси, яйцата с парчета от черупки)... и ми се получават… от време на време. Но сготвените вечери са моят специалитет или с други думи - черешката на тортата.

Като всяка уважаваща се домакиня, първото нещо при изпълнение на която и да е рецепта, е да си налея чаша вино. Момичета, ако пропускате тази важна стъпка, време е да промените това. А и е доказано, че виното намалява нивата на стрес в организма и с първата глътка още, рязко ще спрете да се притеснявате, че времето за готвене всъщност ни притиска.

Дотук сме перфектни. После отварям шкафа – трябва някаква тенджера все пак. Избирам си най-грозната, с петна, които не могат да се измият. Но съдинката има сантиментална стойност - всички сполучливи манджи са се правили именно в нея.

Отварям хладилника, за да си харесам нещо за накълцване- оглеждам - картофи, моркови, домати… Ясно, ще бъде зеленчукова супа. Моят сладур никак не я обича. Муси ми се щом няма мръвка, но аз ще бъда сладкодумна и ще му обясня, че "зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте".

Рецептата ми за зеленчукова супа е следната:

1. Вадим всички зеленчуци от хладилника. Или поне тези, които карат втора седмица, скрити в найлонова торбичка най-отдолу.  Пауза за глътка вино (ох, много хубаво!)

2. Нарязваме всичко. По желание, опа грешка – задължително е – една глава лук да нарежем. Важна отметка: изтрийте си грима, иначе ще заприличате на отчаяна вещица! Личен опит, момичета…
При рев и разтичане на спиралата - три глътки вино. А ако не сте гримирани – една е достатъчна.

3. Сваряваме зеленчуците – и ги понаглеждайте, защото може от тенджерата да се пръснат по плочките на стената. Оттам чистене и който чака да яде.. няма да дочака.

4. След преполовяване на бутилката вино, помолете половинката да слезе до магазина за още една, и невинно му подайте чувала с боклуците от (не)сполучливата вечеря.

5. Тайно наберете близкия ресторант и поръчайте за вкъщи.

6. Воала – имаме си вечеря!

Кой каза, че не мога да готвя, а?!