High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин

  • Сподели:
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин

Като всички хубави неща, които се зараждат спонтанно, така се появи и рубриката High View Inspiration. Място, в което ще ви срещаме с личности, които превръщат вдъхновението си в ежедневие и го предават по един изключителен начин в творчеството си.

Днес ви представям Красимир Бенямин. Усмихнат. Енергичен. Активен. Цветен. Харизматичен. Личност, която трудно се побира в една дума. Захласва те като пътеводител към различни светове, който е пълен с интересни факти и цветни разкази.

Като учител по йога и дихателни техники помага на хората в личното им пътешествие навътре в себе си и изследването на собствената си природа. А с финия усет на шоколатиер подарява щастие и здравословна наслада в забързаното ежедневие чрез семейната марка сурови шоколади Rocao.

Той пие чай, а аз отпивам от неговото вдъхновение за живота и мечтите. Предстои ни един откровен разговор с Краси, в който той споделя тайните, които крият шоколадът, йогата и планината.

- Здравей Краси! Занимаваш се с толкова много дейности, кое ти е приоритет в момента?

- Знам кое е нещото, което трябва да направя всяка сутрин, за да ми позволи да свърша всички останали. Това са медитацията, малко йога и дихателни практики. Те толкова ме зареждат, че колкото задачи и предизвикателства да имам през деня, успявам да се справя по-лесно. Иначе най-големият приоритет в живота ми е моето семейство.

- В момента развиваш продукт, който е абсолютно иновативен за пазара в България - суров шоколад. Как се роди идеята за този проект?

- С брат ми сме големи любители и консуматори на шоколад. Един ден си говорихме как искаме да създадем нещо, което е здравословно, био и в същото време да го обичаме. Така тези три неща се навързаха и започнахме да развиваме идеята как да направим комбинация между здравословен и вкусен шоколад. 

- Добре, седите си вкъщи и един ден си казвате "Хайде да правим шоколад"...

- (смее се, бел.ред.) Реално не става така лесно. Този старт продължи една година и с много експерименти вкъщи. Принципно в шоколатиерството има много литература, която описва традициите и процесите за изготвяне на шоколад, но това важи за конвенционалния шоколад.

Когато говорим за суров – литературата е доста ограничена и затова при нас основно началото беше learning by doing. Правиш един, два, три експеримента, не се получава. На десетия примерно става и тогава започваш да се чудиш – добре, сега как се получи, кое беше различното. И започваш отначало.

- Кога беше официалният дебют на шоколадите Rocao?

- Принципно това се случи не толкова отдавна, в началото на тази година. Февруари месец участвахме на изложението BioFach в Германия, което е най-голямото био изложение в света, и там представихме за първи път нашите шоколади.

- Разкажи ми повече какво съдържа суровия шоколад. Как стигате от зърното до шоколада?

- Най-важната съставка е, че е правен с много любов. Също съдържа и много суперхрани, които са полезни за човека. Всъщност суровото какао е една от най-полезните суперхрани, богато на антиоксиданти, ензими. Над 300 вещества са открити вътре, които са доказани, че са полезни за човешкия организъм.

Проблемът при тях е, че когато минат термообработка (както е процедурата при обикновените шоколади) над 160-220 градуса, тези полезни вещества се губят. Затова нашият шоколад е суров и в нито един етап на производството не минаваме термообработка от 45 градуса. Това го прави благоприятен за здравето, а също и вкусът е по-естествен.

Използваме най-високо качество какаови зърна Криоло. Този сорт вирее в много специфични условия, в джунглата, скрито под останалите дървета и черпи аромати от мангото, папаята и други заобикалящи го растения. Това го прави с много богат букет от вкусове, но трудно се гледа и дава малко реколта. Не може да се отглежда масово. Отделно подслаждаме всички шоколади само със сироп от агаве и без захар.

- Знам, че участваш активно в изготвянето на рецептите, а имате толкова различни вкусове. Как решаваш какви съставки да смесиш?

- С брат ми сме готвачи любители от малки. Аз лично готвя от 16 годишен. Обичам да експериментирам и в един момент имаш усет кои съставки си пасват заедно. Отделно в годините съм пробвал над 500 различни вида шоколад от цял свят.

- Какви видове шоколад вече успяхте да сътворите?

- От съвсем скоро добавихме още 5 вкуса и те вече са общо 9. В началото започнахме с по-класически шоколади и по-познати на пазара суперхрани като годжи бери, конопено семе. Най-сладкият ни, например, съдържа бяла черница, която сама по себе си е допълнителен подсладител, и прах от лукума, южноамерикански плод.

Предлагаме и много подсилващ, който аз лично изпитах как действа. Участвах в състезанието "100 км Витоша", но бях контузен, така че на 90-тия километър вече бях без абсолютно никакви резерви, емоционални и физически. Тогава пробвах от подсилващия банан и коноп и буквално усетих ободряване. И издържах до края на състезанието.

- С какво новите видове са по-различни?

- Те са уникални по рода си. Едната новина е, че сега пускаме първия протеинов суров шоколад. На пазара има много протеинови барчета, но не и суров протеинов шоколад. Другото, което държахме да създадем е абсолютно български продукт и така се появи видът с българска роза, българската суперхрана.

Разговорът с Красимир продължава след снимките.

{GALLERY}

- Коя беше най-трудната крачка по пътя в реализирането на един толкова иновативен проект?

- Най-трудната крачка е да започнеш. Идеи има толкова много, но е важно да тръгнеш към реализация. Има една сентенция, която много обичам, че Вселената подкрепя действието, а не мисленето.

- Кой беше най-големият стимул да прескачате препятствията?

- Аз винаги съм искал да създам нещо със собствените си ръце. Нещо, което да не вреди на никого и да мога да управлявам сам времето си. За да мога да помагам на другите като преподавам анти-стрес програми. Отделно е и обратната връзка, която получаваме. Според Йозеф Цотер (един от най-големите и уважавани шоколатиери в света, бел.ред.) нашият суров шоколад е най-добрият, който е опитвал. И неговата оценка ни кара да се гордеем.

- Как съчетаваш в момента работата си на пълен работен ден в голяма международна IT компания и развитието на шоколадите? Това изисква огромно количество енергия.

- В свободното си време. Често се случва сутрин преди работа да ходя до цеха. Или в обедната почивка. Понякога оставам след работа и до 1-2 часа през нощта в цеха. Компенсирам с йога и медитация в останалото свободно време. В каквото човек насочи енергията си в живота, това израства. Природата ни е дала неограничени възможности и само от нас зависи как ще ги оползотворим.

А как житейският ти път се преплете със света на йогата? Доколкото знам на този етап ти не само практикуваш, но и преподаваш йога и дихателни техники.

- Животът ми преди йога беше доста по-различен, т.е. преди 10 години. Пак търсих нещо повече от това да учиш, работиш, да създадеш семейство и да умреш, но търсех щастието в грешна посока – силни изживявания, адреналин, много алкохол, партита и т.н. И така докато не станах на 24 години и бях стигнал момент, в който имах алкохолни запои месеци наред. Не можех да издържа без алкохол и няколко дни.

Допълнително имах и здравословни проблеми с високо кръвно и пиех хапчета редовно. Буквално нямах желание за живот на тези години. Изкарах курса "Изкуството да живееш", научих дихателни практики и веднага усетих огромен ефект върху себе си и здравословното си състояние. Дишането замести всички зависимости. След известно време дори нямах нужда от лекарства повече. Когато видях какъв огромен ефект имаше всичко това върху моя живот реших, че искам да помагам и на други хора да се докоснат до това преживяване.

-Каква е тази дихателна практика, която създава чудеса с теб?

- Основната дихателна практика се казва Сударшан крия, а курсът - "Програма за щастие" и самото име само по себе си говори за него. Дишането е най-основният източник на енергия за човек. Има една тайна, която се крие зад него. Всяка емоция кореспондира с определен ритъм на дишане в тялото.

- Най-ценният съвет от твоя учител, Шри Шри Рави Шанкар, е...

- Един мъдър човек, който знае, че има 0,05% вероятност нещо да се случи, никога няма да каже НЕ. Защото когато кажеш ДА оставяш вратите отворени.

- Продължаваш да ме изненадваш с разностранните си интереси. Знам, че си запален планинар и обичаш дори да бягаш в планината. Какво още би опитал в тази посока?

- Предизвикателство за мен ще е да пробягам маратон 42 км в Мюнхен с един от най-близките ми приятели – Александър Драшков. Също да се качим заедно на Килиманджаро. Нещо, което е малко по-различно, но чакаме сина ни да порасне още малко, е да обиколим цялото Черноморие с водно колело. От най-северната до най-южната точка.

- Житейският урок, който планината те научи...

- Човек не бива да си мисли, че покорява планината. Когато катериш един връх, ти се бориш със себе си, а не с планината. Когато ходя в планината или плувам надълбоко в морето, винаги наум се прекланям пред тази природа и казвам: "Моля те позволи ми да се докосна до теб".

- Как прекарваш времето със сина си? На какво го учиш?

- Старая се максимално да отделям време за него, доколкото ми е възможно. Например аз му говоря само на немски език, още от корема на майка му. Сега той (5 годишен) говори еднакво добре на български и немски език.

Също се старая да му предам тази любов и връзка с природата, да не се страхува от нея. Мое друго много голямо хоби е ходене на палатки и всякакви survival неща. А Александър, моят син, много обича да ходим заедно на палатка. Уча го как да пали огън с подръчни материали, как да опъва палатка, как да изкопае печка за готвене в земята, да направи лагер. Той ги прави всичките тези неща и много се забавлява.

- Наближава зима. Като йога учител, какво би препоръчал на читателите ни, за да поддържат форма, будни и енергични?

- Не можем да променим времето, което ни е отредено на тази планета. Но това, което можем да направим е да добавим качество към годините. Това се случва като се обърнем навътре към себе си. Защото нещата се случват първо вътре в нас и след това навън.

Пожелавам им да се отпуснат, да затворят очи, да притихнат, за да видят какво се случва във вътрешния им свят. Времето и сезоните се променят, но вътре в нас има нещо вечно и непроменливо, което остава непокътнато от външните обстоятелства – ако се връщаш към него, можеш да минеш през всичко в живота.

- Успех от мен! Продължавай да даряваш щастие на хората с шоколада и с курсовете по йога!

- Благодаря ти! Успех и на теб!

Повече за суровия шоколад и други интересни теми може да научите лично от Краси в неговия Youtube влог; на Rocao.com или Facebook

High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин
High View Inspiration: От зърното до шоколада с Красимир Бенямин