Как да се справиш с подутия корем

  • Сподели:
Как да се справиш с подутия корем

Оплакване като подут корем е доста често, дори при хора, които се хранят здравословно и спортуват редовно. Това обаче, оказва се, не винаги е достатъчно, тъй като причината за подуването може би е друга и понякога изисква допълнително внимание.

В тази статия ще намериш най-често срещаните причини, както и няколко практични съвета как да се справиш с подуването на корема.

Най-вероятните причини за подут корем

Не винаги, но много често подутият, пухкав и тежък корем се дължи на една от тези причини:

1. Излишни мазнини

Първата (и може би очевидна) причина е, че някои хора, които се оплакват от хронично подут корем, всъщност просто носят пласт излишни мазнини върху талията си. Как да разбереш дали е такъв случаят при теб? Не е трудно да се направи разликата.

Излишните мазнини висят постоянно и ще ти тежат непрекъснато на корема, докато подуването е непостоянен процес, появява се и изчезва на пръв поглед, когато му скимне…

Ако сутрин ставаш с прибран, стегнат корем, а до вечерта вече изглеждаш все едно си глътнал балон - най-вероятно става въпрос за подуване.

Ако проблемът е в излишните мазнини, разликите няма да са толкова големи от сутрин до вечер и ако измериш талията си в тези два периода от време ще видиш, че отклоненията в обиколката й няма да са кой знае какви, освен ако не си преял или пък гладувал през деня.

Накратко - ако се чудиш дали страдаш от подут корем или от излишни мазнини в коремната област - отдели няколко дни и измервай талията си (3 см над пъпа) всяка сутрин и всяка вечер. Ако разликите са по-големи от 1-1.5 см, най-вероятно става въпрос за подуване.

Ако се окаже, че става въпрос за излишни подкожни мазнини - статията за пирамидата на отслабването ще те научи как да се справиш с тях.

2. Непоносимост към лактоза

Близо 70% от населението не може да усвои добре лактозата - захарта, която се съдържа в млечните продукти. Така че е много вероятно ти да си един от потърпевшите и това да е причината за подутия корем.

Причината е, че червата ти не произвеждат достатъчно от ензима лактаза, който отговаря за пълноценното разграждане и усвояване на лактозата.

В резултат, неусвоената лактоза преминава от тънките черва в дебелото черво, където чревните бактерии се хранят с нея и отделят газове като вторичен продукт. Това причинява болка, подуване на корема, а понякога и диария.

3. Синдром на раздразненото черво или непоносимост към някои храни

Синдромът на раздразненото черво (IBS) представлява съвкупност от симптоми, като коремни болки, крампи, запек, подуване и диария. Какво причинява развитието му не е ясно. Предполага се, че той може да се отключи като вторичен белег на редица физически или психически разстройства и дори вследствие на травмиращи събития в ранна детска възраст.

Но дори и да не страдаш от IBS, пак можеш да изпиташ подобни симптоми, ако имаш непоносимости към някои видове храни или други проблеми с храносмилането.

Причината за непоносимостта е подобна на тази при лактозната - част от молекулите на храната не се усвояват добре, преминават в дебелото черво, където бактериите се хранят с тях и се отделят газове, които водят до подут корем.

Друга често срещана непоносимост е тази към глутен. Ако страдаш от подобна непоносимост към някои храни, вероятно вече си наясно с нея и си взел нужните мерки. Информацията тук е по-скоро за хората, които все още не знаят за този проблем или нямат поставена диагноза. Ако имаш съмнения - сега е моментът да си насрочиш преглед при специалист.

4. Натриев и калиев дисбаланс

Следваща възможна причина за подут корем e прекаляването със солените храни, които са богати на натрий.

Когато натриевият прием за деня надвиши препоръчителните дози, тялото започва да задържа повече вода, главно в подкожния слой, а това веднага води до подуване на корема. Ако това е причината за подутия ти корем, ще усещаш кожата си мека на пипане и по-дебела при стискане.

Препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 грама за деца и юноши и 2.5-3 грама за възрастни. Това е по-малко от една чаена лъжица. От опит знам, че тази граница лесно се надвишава неколкократно и е нещо, което често пренебрегваме като фактор в храненето си.

Разбира се, натрият е едната страна на монетата. От другата страна стои калият, като тези два електролита работят ръка за ръка, регулирайки редица процеси в тялото, един от които е балансът и транспортът на течностите. Именно на тази им функция обръщам внимание в тази статия.

Прекалено високите нива на натрий и прекалено ниските нива на калий в организма са сигурна рецепта за задържане на вода и подуване. Затова освен че трябва да избягваш превишаването на препоръчителния прием на натрий, трябва да приемаш и достатъчно храни, богати на калий.

Препоръчителният дневен калиев прием е 4.7 грама, но за разликата от натрия, той не е толкова лесен за набавяне от храната. И все пак - има някои достъпни и вкусни храни, които можеш да включиш в диетата си, като картофи, банани, сьомга, тиква, гъби и авокадо.

5. Хормонални проблеми и отклонения

Нарушеният баланс на някои хормони също може да предизвика подуване и отоци в корема и крайниците. Тъй като вече съм засягал тази тема в други статии, тук ще бъда кратък и ще оставя препратки към тях.

Тук нещата опират конкретно до хормона кортизол и отклоненията от нормалните му стойности в организма.

Кортизолът е само един от възможните виновници. Отклонения в нивата на други хормони също могат да ти докарат подут корем. Друг такъв пример са промените в стойностите на естроген и прогестерон при дамите, по време на лутеалната фаза от месечния цикъл.

Няколко допълнителни съвета

За описаните дотук причини, решението се крие в самия проблем. Смятам, че след като вече си наясно какво причинява подуването, можеш да вземеш нужните мерки, за да го избегнеш или облекчиш.

Все пак, искам да добавя още 2-3 бързи съвета, които може би ще са ти полезни.

1. Изгответе си балансиран хранителен режим, за да предотвратите последващи проблеми.

2. Избягвай газираните напитки - подутият корем често се дължи просто на натрупване на излишни газове в него и червата. А газираните напитки, колкото и да са вкусни, буквално са течности, напълнени с газ.

3. Вземи мерки срещу констипацията (запека). Запекът често е причина или съпътстващо състояние, което утежнява подуването и тежестта в корема. Всеобщото мнение е, че фибрите помагат. Но всъщност изследванията показват, че понякога твърде много фибри могат да влошат нещата. Така че им обърни нужното внимание в менюто си.

До запек се стига и от недостатъчен прием на течности през деня. Тялото не може да се хидратира добре, а и не може да се пречисти пълноценно, тъй като отделянето се затормозява. Затова е важно да следиш дневния ти прием на течности да е в препоръчителните норми. Може да го направиш като сметнеш нуждите си за вода в Калориен калкулатор.

4. Избягвай полуфабрикатите и преработените храни.

5. Приемайте пробиотик в продължение на 2 седмици.

В заключение

Подуването на корема може да е наистина изнервящо и неприятно, а причините за него да са на пръв поглед непонятни. Надявам се статията да ти е била полезна и да е хвърлила яснота върху този проблем и начините да се справиш с него.