Какво не трябва да ядем след тренировка

  • Сподели:
Какво не трябва да ядем след тренировка

Правилното хранене е ключът към изваяното и стегнато тяло, към което най-вероятно се стремите. Може би не знаете, но освен че трябва да се храните правилно и старателно да подбирате храните в менюто си, също така е от много голямо значение времето, когато ще ги консумирате.

Малко хора обръщат внимание на този факт и в повечето случаи това е една от причините, поради които не постигат очакваните резултати.

Tялото се нуждае от бързи въглехидрати, които трябва да му бъдат осигурени до 20 минути след приключване на тренировката. Добър източник на бързи въглехидрати са бананите, стафидите, както и медът.

Ето и храните които НЕ трябва да консумирате след тренировка:

Тестени храни

Те са изключително неподходящи за консумиране не само след тренировка, но когато и да било през останалото време. Това е така, защото нишестето, което се използва за приготвянето им, се преобразува много бързо в захар, която пък забавя усвояването на хранителните вещества от организма и спомага за натрупването на мазнините в тялото.

Солени храни

След тренировка не е желателно да приемате солени храни, защото те намаляват нивата на калий в организма, който играе много важна роля за възстановяването след тежката тренировка.

Фреш от плодове

Във фрешовете има високото съдържание на захар, за която вече споменахме, че няма място в храненето след тренировка. Утолете жаждата с вода или билков чай.

Млечни продукти

Този тип храни са богати на мазнини, които са възможно най-неподходящият източник на енергия за тялото след тренировка. Мазнините забавят усвояването на белтъчините и възпрепятстват притока на кръв към мускулите.

Източник: razlichno.com