Какво представлява куркумата и има ли странични ефекти от приема й

  • Сподели:
Какво представлява куркумата и има ли странични ефекти от приема й

Натурално решение срещу възпаления, болки в ставите и лошо настроение. Това са само част от нейните предимства. Но какво точно представлява куркумата, как е добре да я приема и има ли риск от странични ефекти?

Какво е куркума?

Куркумата е широкоразпространено тревисто растение от семейството на джинджифила. Със силно развито коренище е и всъщност именно отличителният, ярко-оранжев корен му е донесъл тази популярност. В различни форми той се използва в медицината, кулинарията и дори във фитнес индустрията - като лекарство, подправка или хранителна добавка.

Освен това, куркумата е богата на витамини, минерали и електролити, сред които витамините А, C, E, K, също така пиродоксин, калций, мед, желязо, калий, магнезий, цинк и др.

Куркумата като подправка

Като подправка, куркумата най-често се намира стрита на прах. Можеш да я намериш на щанда с подправки във всеки магазин. Използва се като оцветител в различни ястия и напитки. Но най-често намира приложение като обикновена подправка.

Вкусът на куркумата е силен и натрапчив, леко горчив и леко пиперлив, подобно на джинджифила. Това я прави примамлива за доста любители на пикантния вкус в храната. Използва се за маринати, за овкусяване на месо и варива, дори като напитка - под формата на чай. И обикновено една щипка е достатъчна.

За нейна родина се счита Азия и куркумата е най-широко разпространена в азиатската кухня. Индийците я обожават и я слагат в почти всичко, което готвят.

Чай от куркума и джинджифил:

Съставки:

• 1 ч.л. куркума
• 1 ч.л. настърган пресен джинджифил
• 1 ч.л. канела
• 300-400 мл. вода
• 1 ч.л. мед
• По желание - щипка карамфил и индийско орехче
• По желание - 50 мл. ядково мляко (бадемово, кокосово...)

Начин на приготвяне:

Всички сухи съставки се сместват, разбъркват се и се заливат с предварително загрятата вода. Чаят се разбърква и оставя да преседи десетина минути, след което се прецежда. Добавят се медът и млякото (ако използваш) и се консумира топъл.

Куркумата като лекарство - куркумин

Извън кухнята, ярко-оранжевият корен има и редица благоприятни за здравето свойства. Или поне така се твърди (според много хора това е поредната прехвалена билка).

Но когато се говори за куркума в медицината, по-скоро се визира една определена съставка на растението - съединение, наречено куркумин. Именно на куркумина се приписват благоприятните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Спомага за пречистването от свободни радикали и е ефективен вариант за детокс.

Има доста проучвания, изследващи ефекта на куркумата при различни заболявания, като в някои случаи резултатите са доста обещаващи.

Куркумин като противовъзпалително средство 

Куркуминът доказано спомага за благоприятното протичане на анти-възпалителните процеси, като така подсилва имунната ни система и ни прави по-добре защитени.

Куркума като средство срещу депресия 

При изследванията се наблюдава допълнителен спад на депресивните симптоми при пациенти, които вече приемат други антидепресанти.

Куркума като лекарство при остеоартрит 

Някои изследвания показват, че приемането на екстракт от куркума самостоятелно или в комбинация с други билкови съставки може да намали болката и да подобри състоянието при хора с остеоартрит на коляното. На места дори я сравняват с ибупрофен.

Куркума като регулатор на холестерола 

Смята се, че куркумата понижава нивата на триглицериди в кръвта и спомага за регулирането на лошия холестерол в организма. Но към днешна дата събраната научна информация по темата е по-скоро недостатъчна.

Куркуминът обаче възлиза на едва 5-7% от състава на корена, така че приемът на куркума под формата на подправка не е достатъчен, за да се почерпят тези ползи. Ето защо, в медицината се използват медикаменти, съдържащи специално синтезирани екстракти с богато съдържание на куркумин.

В допълнение, куркумата се спряга като ефективно средство срещу редица други заболявания. Част от тях са болестта на Алцхаймер, пред диабетно състояние, различни възпалителни процеси, свързани с работата на имунната система, Синдром на възпаленото черво (подут корем), акне, главоболие и др.

За съжаление, в тези случаи често се говори "наизуст", тъй като няма достатъчно събрани научни доказателства, които със сигурност да потвърдят благоприятните свойства на куркумата върху тези заболявания. А и, да си го кажем честно, едва ли тя ще е първият ни избор за лекарство, ако се стигне до там.

Има ли странични ефекти от приема на куркума?

За щастие, в общия случай добавката се смята за безопасна, стига да се приема според дадените оказания. Все пак, макар и рядко, някои хора се оплакват от раздразнение на стомаха, диария и замайване.

Освен това се препоръчва избягването на куркумин в някой от следните случаи:

• При диабет (тъй като куркуминът има свойството да понижава кръвната захар).

• При репродуктивни проблеми (защото се смята, че куркуминът понижава нивата на тестостерон, когато се приема перорално от мъже).

• При бременност и кърмене - докторите препоръчват да се избягва приемът на куркума под формата на лекарство или хранителна добавка, но приемът й като подправка в храната се смята за безвреден.

И споделяйки написаната до момента информация, държа да напомня, че това не е медицински сайт и ако намираш себе си в някой от гореспоменатите примери, на първо място трябва да се допиташ до мнението на медицинско лице, преди да решиш дали ще приемаш куркума или не.

Куркумин като хранителна добавка

Куркумата намира своето място и в спорта, под формата на хранителна добавка. Във фитнес средите той се използва заради 2-3 основни свои предимства:

Куркумин при проблеми със ставите

Става въпрос предимно за болки в ставите (коленете, бедрата и гърба), възникнали заради физическа активност, по време на тренировка или свързани с възрастта дегенеративни заболявания.

Изследванията, разглеждащи куркумина като средство срещу болките в ставите, дават обещаващи резултати. 1000 mg куркумин на ден, оказва се, са ефективна доза в тези случаи. И тук обаче има по-утвърдени варианти - като колаген например.

Прием на куркума при отслабване

Вече споменах анти-възпалителните свойства на куркумина. Е, при затлъстяване възпалителните процеси в тялото се засилват и това поставя организма в риск от редица хронични заболявания, като диабет тип-2, сърдечни проблеми и др. Със своите анти-възпалителни свойства куркуминът потиска възпалителните процеси в мастните и мускулни клетки, като така успешно може да предотврати развитие на инсулинова резистентност, повишаване на холестерола и други подобни състояния, които се свързват с хроничното затлъстяване.

Освен това, резултатите от някои изследвания върху животни показват, че куркуминът може би има свойството да забавя покачването на тегло, като забавя развитието на мастните клетки. Но все още има нужда от повече информация по въпроса, за да се каже дали е така със сигурност.

В съвкупност обаче, тези свойства правят куркумина по-скоро средство за предотвратяване на затлъстяването. Докато други хранителни добавки, като Л карнитин например, директно влияят върху отслабването и изгарянето на мазнините.

Ако трябва да направя обобщение на куркумина като хранителна добавка - да, той наистина е ефикасно средство както за по-добро възстановяване, така и при отслабване. Но сам по себе си няма да ти донесе кой знае какви резултати.

Накратко, какво трябва да знаеш за куркумата и куркумина?

Куркумата наистина е "талантливо" растение и има редица доказани свойства за тялото. Безспорно е любима подправка в много ястия, а множеството изследвания, проведени с куркумин, показват обещаващи резултати в борбата с редица заболявания и физически състояния.

Но в крайна сметка, така както една подправка не стига да се нахраниш, една добавка също не стига да постигнеш целта си. Ако имаш проблеми с теглото, куркуминът сам по себе си няма да ти помогне много - на първо място трябва да си изградиш пълноценен хранителен режим и ефективна тренировъчна програма, с които да започнеш.

Що се отнася до медицината - не съм медицинско лице и не мога да дам компетентно мнение, но смятам, че и там има доста по-утвърдени и доказали се във времето начини на лечение, в които куркуминът би бил по-скоро помощник, а не главно действащо лице.