Коледна вита баница с късмети

  • Сподели:
Коледна вита баница с късмети

По традиция в баницата, която се поднася през коледните дни, трябва да има предварително поставени късмети. Обичаят повелява всеки на трапезата да си вземе от баницата и да провери, чрез своя късмет, какво го очаква през предстоящата година.

Коледната храна събира семействата от различни поколения на една трапеза, като ги изпълва с очаквания, надежди и мечти за Новата година. В коледната баница могат да бъдат поставени ръчно написани на хартия късмети, както и клонки от дрян. Дряновите клонки са символ на здраве и когато бъдат поставени в баницата всяка дрянова пъпка върху клонката, може да бъде номерирана върху лист с различно послание и късмет, след което всеки член на семейството си изтегля клонка и разбира какъв късмет ще го съпътства през следващите 365 дни от годината. Коледната баница може да бъде приготвена със сирене, с тиква или с праз лук. Баницата, която ще ви представим е Коледна вита баница със сирене.

Необходими продукти

Кори за баница
Късмети по желание
6 яйца
400 грама сирене
120 грама краве масла
2 ч л сода
1 кофичка кисело мляко
Зехтин

Начин на приготвяне

В купа разбиваме яйцата към тях прибавяме натрошеното сирене. В кофичката с кисело мляко разтваряме содата и го добавяме към яйцата. Разбъркваме добре получената смес, след което върху плот си разстиламе корите. Намазваме ги от всички страни с малко масло като поставяме и в средата. След това с помощта на лъжица разстиламе от сместа за да има навсякъде по корите след което поставяме и от късметите които предварително можем да омотаем във фолио.

Завиваме кората и я поставяме в тава намазана със зехтин или олио. Всяка кора завиваме около преходното така ще се получи красива вита коледна баница с късмети. Когато сме завили всички кори намазваме баницата с жълтък и масло отгоре.

Печем баницата на 200 градуса за около 30 минути. След като я извадим от фурната можем да я напръскаме с няколко капки вода, след което да я покрием с кърпа!

Весели празници!