Кратък наръчник за хранене на малкото дете

  • Сподели:
Кратък наръчник за хранене на малкото дете

Кой родител не мечтае успешно да въведе в ежедневния режим на детето си балансирана диета, достатъчно сън и физическа активност, така че, то да има енергия и да расте здраво, силно и щастливо?

Децата на възраст между 3 и 5 години по принцип са доста активни, но това е и възрастта, в която се създават полезните навици относно храненето, двигателния режим и съня, така че с напредването на годините, децата да продължат да се чувстват добре всеки ден.

Хранителна таблица 

Основните вещества, които трябва да съдържа дневната хранителна таблица на едно дете между 3 и 5 години са следните:

Въглехидрати – можете да ги осигурите на детето си с 1/2 чаша ориз.

Протеин – нужното количество за деня се съдържа в 1/2 порция постно месо или около 20 грама.

Зеленчуци – те трябва да са минимум 1/2 чаена чаша.

Плодове – 1 средно голям плод, според сезона – ябълка, круша, банан.

Вода и други напитки

По отношение на напитките дневното количество средно е 5 чаши вода, най-добре изворна и 1 чаша мляко – прясно или кисело. Тъй като калцият е от съществено значение за ежедневните хранителни нужди на детето и за изграждането и здравето на костната му система, тази чаша мляко е важна.

Не се препоръчват газирани и разтворими напитки.

Редовното пиене на чиста вода е едни от най-здравословните навици, които можете да завещаете на децата си за цял живот, така че организмът им да работи максимално добре.

Внимателно със захарта!

Едно дете на възраст между 3 и 5 години не бива да приема повече от 25 грама бяла захар дневно. Тъй като повечето готови храни съдържат добавена захар, това количество често се надхвърля. Да се ограничат изделия като сокове, безалкохолни напитки, бисквити, бонбони, сладкиши и сладолед е повече от добре. Винаги се информирайте за съдържанието на добавената захар от етикетите на продуктите, които купувате за децата си.

Консумацията на продукти с добавена захар е причина за наднорменото тегло при повечето подрастващи. То може да доведе до затлъстяване в ранна възраст и до отключване на инсулинова резистентност, диабет, висок холестерол и чернодробни проблеми.

Според педиатрите най-добре е малките деца да не получават никакви напитки и храни с добавена захар.

Междинни закуски

Добре е да осигурите на децата си закуски, които да отговарят на ежедневните им хранителни нужди. Доколкото е възможно, пропуснете опаковани закуски в супермаркета и дори тези, които децата получават в градината. Най-добре е да приготвяте домашен компот, пръчици сирене, моркови, ябълки, кисело мляко, а понякога защо не дори печен чипс от картофи – той няма нищо общо с фабричния.

Витамини и минерали

Най-добрият източник на минерали и витамини е храната, но само, ако е добре балансирана, здравословна и питателна. Витамините са жизненоважни за правилното развитие на детския организъм и ако то не ги получава с храната е необходимо да ги получи в синтетична форма.

Наред с това повечето днешни деца прекарват голяма част от ежедневието си на закрито, което налага допълнителен прием на витамин D. Това може да доведе до затрудения в растежа и развитието на костната система, но тъй като е мастноразтворим витамин, неговото дозиране трябва да се прецизира от педиатър.

Същото се отнася и до мултивитамините. Преди да прибегнете до тях, задължително минете през кабинета на личния педиатър и се консултирайте с него какви и по колко да давате.

Източник: Първите седем