Оригинални идеи и техники за боядисване на великденските яйца

  • Сподели:
Оригинални идеи и техники за боядисване на великденските яйца

Великден е времето, в което хората се обединяват над вълшебното тайнство, а именно Възкресението Божие, за което всички християни се поздравяват и чукат за здраве с великденски яйца. Дните по Великден са изключително специални, тъй като носят едно тайно и божествено усещане за безсмъртие на човешката душа, както и вяра в изцелението. 

Светостта на този празник ни събира с нашите близки и ни кара да почувстваме смирението и да надникнем в божествената картина, която е едно сътворение на чудесата изграждащо нашия собствен свят. Великден е специален празник, който всички християни по целия свят почитат с боядисани яйца, повечето от които червени, отразяващи Божията кръв, както и Възкресението Христово. Първото боядисано яйце по традиция е червено и се поставя пред иконата вкъщи и така остава до следващия Великден. Червените яйца са символ на здраве и благополучие, именно поради тази причина те се ползват с най-голямо уважение и почит. По канона великденските яйца се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък или на Велика събота през Страстната седмица, като с първото червено яйце се чертае кръст върху челото на най-малките в семейството, след което това яйце се поставя пред икона у дома за здраве и благодат на къщата. 

Ето и няколко идеи от High View Art,  които могат да ви бъдат от полза при боядисването на яйцата, ако искате да създадете една вълшебна красота в дома си и да се радвате на красиво обрисувани и цветни великденски шедьоври.

Сваряване на яйцата
Най-важното е да не забравим да сварим яйцата, преди да започнем да ги боядисваме. След като заври водата поставяме внимателно яйцата в нея, като можем да добавим и щипка сол, след което засичаме 8 минути и изваждаме яйцата от врящата вода. Подготовката е много важна ако искаме да създадем великденска атмосфера и да се похвалим пред близките си, че сме обрисували най-красивите яйца. Затова следващата стъпка са боите, които можем да си набавим от близкия магазин. Правилото при тях е, че се разтварят в топла вода, в която сме поставили и една супена лъжица оцет за да можем да удължим действието на боята и цветовете да бъдат по-наситени. 

Боядисване с восък
Най-лесният вариант е да си набавим тънки свещи, с които ще украсяваме яйцата. Ако искаме да бъдат с цветни ивици, първо трябва да ги начертаем с восък, след което да ги потопим в боята, а когато ги извадим, те ще имат красиви великденски шарки.

Техника с чорапи
Старата техника с чорапи (материя: полиамид и ликра или само полиамид) е чудесен избор, когато искаме да обрисуваме яйцата с различни рисунки под формата на красиви цветя. За целта ще са ни нужни чорапи, малки и красиви пролетни цветя или здравец. Взимаме яйцето и го поставяме в чорапа, след което към него леко притискаме здравец или цвете по избор. Затваряме плътно чорапа така, че яйцето да бъде добре притиснато от него от всички страни, след което за няколко минути го потапяме в цветната вода. Когато го изкараме, то ще се е оцветило в избрания от нас цвят, а по средата ще има светъл отпечатък от красиво цвете.

Техника с памук
Това е още една стара, но пък изпитана техника за шарене на яйцата, при която трябва да си подготвим цветни памуци и стреч фолио. Притискаме многоцветните памуци от всички страни на яйцето, след което го запечатваме за няколко минути със стреч фолио, а когато премахнем памуците и фолиото ще имаме едно изключително наситено и красиво шарено яйце.