Още три български суперхрани

  • Сподели:
Още три български суперхрани

В предишната статия – "Три български суперхрани" – говорихме за ползата от копривата, черницата и тученицата. В този материал ще обърнем по-специално внимание на още няколко суперхрани, виреещи на територията на България.

Лечебните им свойства са познати от векове не само в нашата страна, но и из целия свят. Общото между всички тях е, че растат свободно из всяко кътче на България, не се култивират, нито имат нужда от специални грижи. Това са: лападът, шипката и люцерната.

Лапад

Лападът, редом с копривата и спанака, е едно от най-предпочитаните растения за консумация през пролетта. Едва ли има баба, която да не се е скитала из полянките през март и април, за да се сдобие с някоя от тези вълшебни "треви" – неотменна част от свежата пролетна супа.

В миналото хората не са знаели например, че лападът има богато съдържание на витамини от групата B – B1, B2, B3, B6, B9, както и – E, C и K. Но днес тези факти са известни. И всеки може да превърне лапада в част от пролетната си вечеря. Той има богато съдържание на хлорофил, в него има протеин, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий.

Желязото е ценно при лечение на анемия, а антрахиноновите съединения чудесно въздействат на органзма при лениви черва. В лапада има високо съдържание на калций и фосфор. Както добре знаете те са необходими за поддържане на здрави кости.

Освен това ползата както от лапада, така и от копривата и спанака по време на пролетната умора, е несравнима. Консумацията им само в продължение на два-три дни напълно ще премахне умората и ще ви зареди с енергия.

Шипка

До ден днешен тя продължава да се среща навсякъде. Шипката е диворастящ храст, който няма нужда от засаждане. През годините славата й се е съхранила, за разлика от много други растения.

Едва ли има човек, който да не знае, че тя има много богато съдържание на витамин C. Но колко точно е то? Установено е, че в 100 грама плод от шипка се съдържат 2 грама от витамина. Това значи, че плодът има до 30-40 пъти повече витамин С от лимона.

Но не само витамин С има в него. Богат е също така на: витамин А , Е, К, В1, В2. Съдържа незаменими мастни киселини омега-3 и омега-6, минерални соли – калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви. В шипката се съдържа още и пектин, който понижава лошия холестерол и действа изчистващо на организма.

Шипките узряват напълно през есента, това е и периодът, в който трябва да се берат. А в студените зимни месеци са чудесно природно средство за борба с грипа и настинката, тъй като укрепват имунната система. Шипките са много ефикасни, когато просто ги счукате и ги залеете със студена вода. Нужно е да ги оставите да престоят 8-10 часа. Така те запазват всички витамини и ценни елементи.

Люцерна

Мнозина асоциират люцерната с храна за животните. Истината обаче е, че люцерната е позната отдавна и векове наред е използвана като лекувита храна.

Тя съдържа антиоксиданти и всичките незаменими аминокиселини. Много богата е на минерали – калий, калций, цинк, фосфор, магнан, желязо и витамини – A, D, B, B4, B6, E, K, U. Богатото съдържание на фосфор и калций спомага за заздравяване на костите. Затова люцерната се изпозлва при артрит.

У нея се откриват изофлавони – вещества, които подпомагат поддържането на нивата на естроген в организма. Именно това тяхно свойство обаче не прави голямото количество люцерна подходящо за консумация по време на бременност.

При люцерната, подобно на сока от зеле, се съдържа витамин U. Това я прави подходяща при проблеми с храносмилателната система. Тя, както и зелевият сок, имат свойството да облекчават симптомите на пептичната язва, гастрита и др.

А витамин К, който се съдържа в нея, спомага съсирването на кръвта. Това прави люцерната много ценна при обилно кръвотечение. 

Кълновете от люцерна също са много полезни - в студените зимни дни подобно нещо не само ще ви зареди с енергия, но и ще лечебно въздействие върху вас.

Книгата на Георги Жеков – "Българските суперхрани" ме подтикна да напиша тази статия. В книгата ще намерите изчерпателна информация за много полезни храни, растящи на територията на нашата страна.