Паста Карбонара с тиква

  • Сподели:
Паста Карбонара с тиква
Тиквата добавя есенен привкус към класическата паста Карбонара. Това успокояващо, кремообразно ястие с тестени изделия се приготвя бързо, като се използват основни съставки, ето ги и тях:

- тиквено пюре
- 2 яйца
- 3 яйчни жълтъка
-  настърган Пармезан
- 3/4 настърган Пекорино Романо
- сол
- прясно напукан пипер
- 6 до 8 филии дебело нарязан бекон
- паста по избор
- босилек/магданоз по избор

Как да си ги приготвите:

Изцедете тиквата в мрежесто сито, покрито с тензух за поне 1 час. Притискайте тиквата от време на време със задната част на лъжицата. Преди употреба изстискайте тензуха, за да освободите по-голямата част от течността. Трябва да имате 1/2 до 3/4 чаша изцедена течност.

Разбийте прецедената тиква, яйцата, жълтъците, 1/2 чаша пармезан, пекорино романо, сол и черен пипер. 

Напълнете голяма тенджера с вода и оставете да заври. Междувременно запържете бекона до хрупкавост. Отцедете върху домакинска хартия и запазете мазнината от бекона в тава.

Сварете пастата според указанията на опаковката. Запазете си една чаша от водата, в която пастата се е варила. Отцедете пастата.

Разбийте 1/4 чаша гореща тестена вода в сместа от тиква/яйца, за да темперирате яйцата. Изсипете пастата обратно в гореща тенджера и добавете тиквената смес. Разбърквайте за няколко минути, като добавяте останалата вода за паста, докато тя се покрие добре и сиренето се разтопи. Сосът ще стане гъст и кремообразен.

Добавете две супени лъжици от топлата запазена мазнина от бекона и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер според вкуса. Сервирайте и хапвайте веднага.


Enjoy!