Прохладна сангрия за летните дни

  • Сподели:
Прохладна сангрия за летните дни

Причината да се захвана с проучването на сангрията като напитка беше леката закачка между мен и една сервитьорка. Аз казах, че е коктейл, я тя отвърна, че това е вид вино. Замълчах и се зачудих, тъй като не бях убедена. Оказа се, че и двете сме прави.

Сангрията е типична испанска и португалска напитка. Обикновено съдържа вино, парченца плодове, подсладител и малко бренди. Най-обичам задължителните незадължителни неща. Объркахте ли се?

Основата на напитката е вино. Може да се ползва червено или бяло според сезона и предпочитенията. На Пиренеите предпочитат млади сладки вина. Задължително е да се сложат плодове, но вариациите са според сезона и според това какво има налично под ръка.

Може да се експериментира с портокали, лимони, лайм, праскови, малини, пъпеши, боровинки, ананас, ябълки, киви, манго, грозде и други. Подсладителите могат да бъдат мед, захар, захарен сироп или портокалов сок. Вместо бренди може да се добави ликьор, сода, спрайт или севън ъп. Сангрията може да се остави да престои от няколко минути до няколко дни. Освен това може да се поднесе както като топла, така и като студена напитка.

Вглеждайки се в етимологията на думата, няма как да пропуснем да споменем, че "сангрия" идва от испанската дума за кръв – sangre. Това е така, тъй като основно сангрията се прави с червено вино. Сервира се в кана с подходяща лъжица или коктейлна пръчица, която да улесни равномерното разпределение на плодовете при наливане.

В някои райони се произвежда специално младо вино, което да се ползва за сангрия. То е много по-сладко, с наситени плодови аромати и по-мек вкус. Това е чудесен начин да се разхладите през лятото и да се сгреете през зимата.

След дълго проучване из интернет се спрях на няколко рецепти, които ми се сториха интересни за разгара на летните месеци. Белите вина, които се препоръчват са "Совиньон блан", "Ризлинг", "Шардоне", "Пино гриджо":

Вариант 1:
бутилка "Пино гриджо",
1/2 чаши пресен ябълков сайдер,
1 чаша сода,
1/2 чаша бренди с джинджифил,
9 нарязани ябълки и круши
Мед

Вариант 2:
бутилка "Риоха",
1/2 чаша сода,
3 с.л. захар (или мед),
20 мл "Калвадос" или друг ябълков ликьор
Резени лайм, лимон, праскови и ябълки в голяма кана
Сложете в чашите по няколко пресни малини.

Вариант 3:
бяло вино - 1.5 л
захар - 1/2 ч.ч.
водка - 60 - 80 мл
лимони
портокали
ябълки
ананас
череши - консерва коктейлни със сока
мента - 4 - 5 листа свежа