Разтоварване със сокове – полезни съвети

  • Сподели:
Разтоварване със сокове – полезни съвети

След празничното коледно пиршество и броени дни преди новогодишната нощ, настъпва идеалният момент да помогнете на организма си да се възстанови след обилното хранене.

Ето как може да направите това, без да се подлагате на диета:

Разтоварването на организма с прясно изцедени сокове е полезно и пречистващо. Времето между празниците е подходящо, тъй като не сте на работа и може да се отдадете на заслужена почивка. По време на почивка на организма са му нужни по-малко калории, отколкото при активна работа, затова разтоварването със сокове ще има максимален ефект, без да създава усещане за глад.

Заложете на комбинации от сокове от цитрусови плодове. Мандарини, портокали, грейпфрути действат освежаващо и ще набавят на тялото ви всички нужни витамини. Може да ги комбинирате с прясно изцеден сок от морков или ябълка. Пектинът в ябълката допълнително ще помогне на храносмилането, а морковът ще ви даде бонус витамин С и други важни вещества.

Ако разполагате с добра сокоизстисквачка може да добавите сок от горски плодове, зелени подправки като магданоз, целина, както и сок от нар. Така ще разнообразите и същевременно ще забъркате енергийна бомба, с която да укрепнете имунната си система.

Оптималното време за прочистване със сокове и детоксикация е 10 дни. Въпреки това, може да направите една бърза серия от 36 часа. На пръв поглед звучи доста, но ако сметнете часовете за сън, ще разберете, че не е толкова много.

Разтоварването със сокове действа облекчаващо на работата на червата, като балансира чревната флора и помага на черния дроб и жлъчката да се справят с токсините. Същевременно ще се почувствате облекчени, по-леки и по-силни и жизнени.

Ако наистина имате силна воля и желание, може да опитате да изкарате 36 часа на вода. Учените твърдят, че едно такова прочистване в седмицата, ще укрепне организма, защитавайки го по естествен път от болести.