Рецепта за баница... в баница

  • Сподели:
Рецепта за баница... в баница

Обичате ли баница? А опитвали ли сте баница в баница? Фотографът Елена Масларова споделя с нас любима домашна рецепта:

Не познавам човек който да не обича тази традиционна българска рецепта. Приготвяме я с поводи и без поводи, просто защото е вкусна и не можеш да ѝ устоиш. Знам, че всяко семейство има своя рецепта в стария семеен тефтер, че дори и повече от една. Това е един от вариантите които приготвяме вкъщи.

Специално тази мисля повече ще се услади на любителите на тутманика, защото плънката е доста и богата, и ако е приготвена с домашни масло, яйца и сирене (както я правим на село), ами може само да си представите вкуса.

Добре де няма да ви мъча повече.

Ето и съставките:

  • 1 пакет кори за баница;
  • 1/3 пакетче разтопено масло;
  • 6-7 яйца;
  • 1/2 чаша кисело мляко;
  • 500-600 гр. сирене натрошено;
  • 2/3 чаша олио;
  • шипка сол;
  • 2/3 чаша брашно;

Приготвяне:

На бързо уточнявам, че в зависимост от това колко искате да е плънката, тези съставки може да се променят като пропорции по ваше желание. Аз се ориентирам от големината на тавата.

На село е голяма и дълбока и там съм правила баницата с 10 яйца и 1кг. сирене. Брашното в случая е по-скоро за уплътняване и текстура на пълнежа, тъй като има кисело мляко.

С две думи разбърквате яйцата със сиренето, брашното, киселото мляко и олиото, като гледате да не е прекалено рядко. Понякога ми се налага да добавя малко брашно на око, особено ако съм сложила повече яйца. При изпичане пълнежът придава една много приятна плътност и затова казах, че ще се услади на любителите на тутманик.

Сместа я разстилам равномерно върху намазани с масло кори и навивам по класическия начин. Тук в София тавата ми е по-малка и ползвам 2 кори за едно навиване, между които пак намазвам масло, като така дори вероятността при навиване корите да се скъсат е по-малка.

Да, ръководя се по някаква рецепта, но много често и импровизирам.

Тавата я намазвам с масло и редя по класическия начин на голям охлюв. Останалата смес от пълнежа (тъй като може да ви остане) просто изливам отгоре върху корите и разнасям равномерно с шпатула.

Пека на умерена фурна, даже на слаба, за да се изпече добре пълнежът, до хващане на приятен загар отгоре.

Ами, да ви е сладко!

Снимки: Елена Масларова

Рецепта за баница... в баница
Рецепта за баница... в баница