Сладко хоби

  • Сподели:
Сладко хоби

Торти, бисквити и кексчета, които очароват с декорацията и излъчването си. Убедени сме, че и вие ще останете възхитени от творенията на Люба Златкова. Днес тя има рожден ден и по този случай ще ви представим част от красивите ѝ торти.

А за срещата си със захарното тесто, за сладкото си хоби и за сбъднатите мечти ни разказа самата тя.

Началото
Всичко започна много неочаквано за мен. Бях по майчинство с третия си син, навън бе зима. Имах нужда от нещо ново, вълнуващо, цветно, забавно. Аз съм много деен човек и никога не си позволявам да ме мързи, още по-малко да ми е скучно. И точно когато се чудех с какво да си разнообразя монотонното и сиво зимно ежедневие, попаднах на телевизионно предаване, в което презентираха наши майстор-сладкари, спечелили второ място в международен конкурс за декоратори.

Бях като омагьосана. На секундата реших, че и аз ще се пробвам. Идея нямах откъде да си набавя захарно тесто, затова още на следващия ден изкупих пластелина от книжарниците в квартала и се захванах да моделирам. Само след месец измайсторих и първата си декорирана торта. Всъщност това беше първата ми торта въобще, защото до този момент най-голямото ми кулинарно постижение в областта на сладкарството бе един кекс по стара мамина рецепта. Тортата стана доста сполучлива като за първи опит. Никой не повярва, че аз съм я правила – мислеха, че е по поръчка от бутикова сладкарница. Това ме ентусиазира да продължа напред.

Вълшебни ръце
За мен декорирането на торти, кексчета и бисквитки е вид изкуство. А за всяко изкуство се изисква повече талант, отколкото теоретични познания. Въображението, усетът за красиво, вдъхновението – те идват отвътре. Човек или ги има, или не. Това не е нещо, което се учи или придобива. А уменията да изработиш нещо с ръцете си идват с  практиката.

Мисля, че липсата на образование или квалификация в тази сфера по-скоро ми помогна. Така ми беше още по-любопитно, нетърпеливо, забавно. Сам да откриваш и научаваш нови неща е толкова вълнуващо! Разбира се, ужасно ми помогнаха и всички профилирани сайтове и форуми в интернет пространството. Изчетох и изгледах много полезна информация. Както във всеки занаят, и в сладкарството има куп тайни и тънкости, които е добре човек да познава.

Що се отнася до детайла – това е моят стил на работа. Обичам всичко да е изпипано максимално прецизно до последното цветче или точица. Никога не претупвам нещата. Затова и направата на всяка една торта ми отнема много време. Процесът започва с измислянето на дизайна, минава през блатовете и кремовете, измазването, покриването и накрая – декорирането. На всеки един етап вълнението и притеснението дали ще се получи както трябва, са огромни.

Само хоби
Така ми харесва. Аз искам да правя наистина специални торти, а не да работя на конвейер в някой цех. За жалост в България е незаконно да се правят торти вкъщи, затова и не приемам поръчки. Много хора ми се сърдят и са разочаровани, че им отказвам, но няма как. Ежедневно получавам упреци, че си затривам таланта, но аз не гледам така на нещата. Не мисля, че всичко в този живот трябва да се превръща в бизнес. Има много по-ценни неща от парите, колкото и наивно да звучи. За мен истинското богатство е да съм щастлива и да живея в хармония със себе си и света около мен. Повече не ми трябва.

Очаквайте "Сладко хоби II част" - за вдъхновението, семейството и сбъднатите мечти...

Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби
Сладко хоби