Спирулина - суперхраната с редица ползи за здравето

  • Сподели:
Спирулина - суперхраната с редица ползи за здравето

Какво е спирулина?

Спирулина се наричат вид синьо-зелени водорасли (фотосинтезиращи бактерии), които растат в сладководните езера. Спирулината е позната като храна още в древността и е присъствала в менюто на древните ацтеки и други цивилизаии от онова време.

В днешно време става известна като полезна хранителна добавка, след успешното й имплементиране от НАСА като обогатяваща съставка в хранителния режим на астронавтите по време на космическите мисии.

Ако разгледаме химическия й състав, лесно ще разберем защо се смята за толкова полезна: спирулината е отличен източник на редица макро- и микроелементи, включително протеини, есенциални аминокиселини, витамини и незаменими мастни киселини.

Спирулината обаче съдържа и няколко други, по-специфични съединения, които учените са изолирали като полезни за нашето здраве. Основното сред тях е фикоцианобилин, който съставлява около 1% от теглото на спирулината. Това съединение има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти върху тялото.

Има 15 различни вида спирулина, но основно внимание се обръща на три от тях (Spirulina platensis, Spirulina maxima и Spirulina fusiformis), заради високата им хранителна стойност и проучените ползи за здравето.

Хранителен състав на спирулината

100 г спирулина съдържат приблизително: 289 kcal | 57 г белтъчини | 24 г въглехидрати | 8 г мазнини

Спирулина като хранителна добавка. Защо се използва?

Както виждаш, спирулината е чудесен неживотински източник на белтъчини (до 70% от теглото й), така че често се използва като протеинова веган храна. Но освен това, тя съдържа редица витамини и минерали, от които човешкото тяло се нуждае. Сред тях са:

Витамини B1, B2, B3
• Желязо
• Калций
• Калий
Магнезий
• Манган
• Фосфор

Тези вещества са от изключително значение за нашето здраве и за пълноценното функциониране на тялото ни, макар много хора да не им обръщат голямо значение и да не се интересуват живо от приема им в своя хранителен режим.

Истината е, че без да си ги набавяш в достатъчно количество чрез храната, тялото ти няма откъде да се сдобие с тях, няма да се чувстваш напълно здрав, жизнен и в добро здраве и дори няма да разбереш защо е така…

Интересното за спирулината е, че тя съдържа почти толкова калций, фосфор и магнезий, колкото съдържа и млякото. А това я прави още по-ценна храна за хора, страдащи от лактозна непоносимост например.

Ползи и действие от приема на спирулина

За спирулината лесно може да се твърди, че е "суперхрана". Дългата й история и множестото изследвания, потвърждаващи здравословните й ползи, я правят лесна за препоръчване хранителна добавка.

Например, ако става върпрос за тренировки, изследванията показват, че приемът на спирулина може да подобри силата както при начинаещи, така и при по-напреднали индивиди.

Други изследвания я свързват с по-лесно изгаряне на мазнините и по-добро представяне по време на физическо натоварване. Така че тази хранителна добавка определено може да допълни добре твоята фитнес програма.

Но дори извън фитнес залата, спирулината отново има какво да покаже:

• Подобрен метаболизъм на различните липиди и глюкозата, който подобрява защитата на тялото от редица вируси.

• Намален риск от сърдечно-съдови проблеми, заради полезното й свойство да облекчава високото кръвно налягане и да понижава нивата на лошият LDL-холестерол в кръвта.

• Доказани анти-оксидантни и анти-възпалителни свойства, които пък я правят в чудесно средство за справяне с някои алергии и настинки.

Какъв е препоръчителния дневен прием на спирулина?

Препоръчителният дневен прием на спирулина варира между 1 и 8 грама, според целта, с която се приема.

• Ефективната доза за подобрено силово представяне е между 2 и 7.5 грама дневно.

• Ако целта е контрол на глюкозата в кръвта, достататъчни са около 2 грама дневно.

• За понижаване нивата на LDL-холестерол дозите варират от 1 до 8 грама дневно.

• За понижаване на кръвно налягане се приемат около 3.5 до 4.5 грама на ден.

Видове хранителни добавки със спирулина и как да избереш най-добрата

Като хранителна добавка, спирулината обикновено се предлага самостоятелно, не присъства често в комбинирани продукти, но все пак има такива. На пазара най-често се намира спирулина на таблетки или на прах, а по-рядко в течна форма. На кой вариант ще се спреш е изцяло твое решение.

Важното е да следиш за качеството на конретния продукт (марка). Не забравяй, че за да се възползваш от повечето от ползите й, е добре да си набавят поне 5 г от нея дневно. Това количество лесно се набавя с хранителна добавка от чиста спирулина на таблетки или прах, но ако разчиташ на комбиниран продукт, който просто съдържа спирулина като съставка в себе си, най-вероятно ще ти е по-трудно да си я набавиш в достатъчни количества.

Обикновено в тези комбинирани продукти наличието й се изразява в милиграмове вместо в грамове. Причината най-често е цената… за да запазят производителите продукта си конкурентоспособен, но и да изглежда пълен с най-ралични полезни съставки. Така че моята препоръка е да си набавяш спирулината под формата на самостоятелна хранителна добавка.

Спирулина - цена и начин на прием

В България спирулина може да се намери на цени от 5 до 10 лв за 100 грама. Разбира се, цената ще варира спрямо конкретния продукт и може да излиза от тези рамки, но те са добър ориентир. Ако приемаш по 5 г спирулина дневно, опаковка от 100 г ще ти стигне за около 3 седмици, така че не бих я категоризирал като скъпа хранителна добавка.

Ако се спреш на спирулина на таблетки, то в една от тях обикновено има 400-500 mg, така че ще трябва да приемаш между 4 и 10 дневно. Обикновено се приемат по 2-3 таблетки, няколко пъти на ден. Но за точна дозировка и начин на прием, винаги следи за конкретни инструкции на опаковката на продукта.

Има ли странични ефекти от приема на спирулина?

В 99% от случаите спирулината не показва никакви странични ефекти, дори при високи дози на прием. Все пак, много рядко, някои хора са изказвали оплаквания, свързани с приема й. Споменавани са леки неразположения като замайване, повишена телесна темепратура, стомашно раздразнение, повишена нужда от течности и лек кожен сърбеж.

Но те се дължат по-скоро на индивидуална непоносимост към някоя от съставките й и както вече казах, са доста редки.

В обобщение

Терминът "суперхрана" е доста преувеличен и обикновено се прилага незаслужено към различни продукти. Но спирулината е сред малкото добавки към хранителния режим, за които можем да кажем че наистина заслужават напълно това название - суперхрана.

Тя е не само хранителна и чудесен източник на протеин за хората, избягващи животинските продукти, но и притежава редица полезни за здравето свойства, които я правят лесна за препоръчване и чудесно допълнение както към твоя хранителен режим, така и към тренировъчната ти програма.