Тайните на какаовото масло

  • Сподели:
Тайните на какаовото масло

Може да го намерите както в био магазините, така и в големите вериги за козметика или храни. Но защо е важно да го имате вкъщи и какви са ползите от него, ще погледнем по-подробно в следващите редове.

Какаовото масло не е много популярен продукт все още на нашия пазар. Въпреки това, то е познато на човечеството от хилядолетия и е прочуто със своите несравними ползи. Извлича се от пресоването на какаови семена и намира приложение както в козметиката, така и във фармацефтиката, сладкарството и други браншове.

Срокът му на годност при добро съхранение е между две и пет години. Самото какаово масло съдържа мазнини, скорбяла, протеини, минерали. Благодарение на стеариновата, олеиновата и палмитиновата киселина в него, то оказва положително действие върху организма без да действа обезпокояващо на кръвта и холестерола.

Всъщност какаовото масло помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и повишава имунитета. За директен прием може да потърсите различни и интересни рецепти.

Високото съдържание на витамин Е и мощни антиоксиданти като флавоноидите и полифенолите, го прави незаменим помощник в козметичните продукти, както и интересна и вкусна част от здравословното хранене. То предпазва кожата от изкушаване и лющене, като и осигурява естествена еластичност.

Освен това е изключително подходящо при по студено или топло и ветровито време като средство против напукване на устните. Същевременно забавя процесите на стареене като овлажнява и ходратира кожата. Успокоява и помага при изгаряния, обриви, раздразнения и дори афти в устата.

Интересен начин на употреба е използването му като крем за бръснене. Какаовото масло няма да изсуши кожата по време на бръснене, същевременно е напълно натурално и действа успокояващо.

Освен като мазило или съставна част на козметичните продукти, какаовото масло е ценен помощник в кулинарията. Опитайте го като мазнина за приготвянето на глазури за десерти, различни видове домашни шоколади или бонбони. За разлика от кокосовото масло е добре да не го подлагате на високотемпературна термична обработка, за да запазите полезните му съставки.

С настъпване на летните месеци може да го добавите за по-интересен и богат вкус на сладоледи, шейкове, смутита, сурови торти или веган сладкиши.