Траминер - бялото вино с ориенталски нотки

  • Сподели:
Траминер - бялото вино с ориенталски нотки

Модата е навсякъде, включително и при вината. Силно обожаван или ненавиждан, траминерът определено не е на мода в света през последния половин век.

Тази констатация обаче не важи за България. Нашенецът от край време обича да си пийва от това вино. 

Ето десет интересни факта за траминера, които е добре да знаем:

1. Траминер, популярен и под името Гевюрцтраминер и Розов траминер, е бял винен сорт грозде.

2. В Германия, Италия, Австрия, Румъния, България и Австралия названието "траминер" се е наложило в употреба и се използва като синоним на "гевюрцтраминер".

3. Сортът произхожда от района на Тирол, Австрия и Южен Тирол, Италия. Името "Траминер" получава от названието на селцето Трамин (Термено), намиращо в италианския Южен Тирол.

4. Освен в Австрия и Италия, сортът траминер е разпространен и в Германия, Франция, Швейцария, Люксембург, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия, Украйна, САЩ, Канада, ЮАР, Нова Зеландия...

5. В България се отглежда основно в Североизточна България.

6. От този сорт грозде се получават много ароматни вина - висококачествени бели сухи, полусухи и сладки вина, както и шампански виноматериали.

7. Траминер не е лесен за отглеждане. Още по-големи трудности има при производството на вино от този сорт. Ако траминерът не е добре направен, може да се получи тежко и горчиво вино. 

8. Вината от траминер се отличават със златистожълт цвят, високо алкохолно съдържание, ниска киселинност, плътно и могъщо тяло, силен сладникав аромат, в който преобладаващи са нотките на цветя и екзотични плодове.

9. При по-прохладен климат или когато плодовете са заразени с благородна плесен, от това грозде могат да се получат изключително сладки вина с невероятно наситен аромат.

10. Обсебващият аромат на траминера го прави труден за комбиниране с храна. Това вино винаги се поднася добре изстудено, а най-перфектна компания му правят пушените сирена и екзотични плодове като портокал, ананас, манго или папая.